Растат цените на определени лекарства без рецепта. Има ръст и

...
Растат цените на определени лекарства без рецепта. Има ръст и
Коментари Харесай

Цените на лекарствата без рецепта продължават да се повишават

Растат цените на избрани медикаменти без рецепта. Има растеж и в цените на питателните добавки и хомеопатичните артикули.

" Номинално това покачване не е огромно. То е в процентово отношение огромно, само че приказваме за артикули, които са сред 1 и 15 лв.. Говорим за неголямо повишаване на относително евтини артикули. "

Това изясни пред БНР здравният икономист Аркади Шарков от Експертния клуб за стопанска система и политика.

Регламентираната отстъпка от търговците на едро към тези на дребно в години на стопански напредък стига до пациента – с цел да притегли пациент, аптеката трансферира тази отстъпка върху него. Сега обаче тази отстъпка доста се съкратява поради възходящите разноски за логистика, ток, за поддържане на продуктите в складовете, стана ясно от думите на Шарков. Именно скъсяването на тази отстъпка води до по-рязко от предстоящото повишение на цените.

В други страни медикаментите са разграничени – има жизненоважни и евтини одобрени медикаменти, които би трябвало да получат своята специфична протекция, акцентира Пенка Георгиева от пациентски организации " Заедно с теб ". Според нея би трябвало да се откри една сума и медикаментите под нея да бъдат в специфичен режим на отбрана.

" Защото един медикамент е на пазара и би трябвало да получи административна протекция, не би трябвало да бъде подлаган на непрекъснато сравняване на цените и непрекъсната административна, бюрократична тежест. Трябва да се поучим от непознатия опит. На тези медикаменти с ниски цени – под 10 лева, не би трябвало да им се търси по-ниска цена, тъй като това е риск да бъдат изтеглени от пазара от производителя, а те са потвърдени и се употребяват интензивно в лекуването. "

Лекарственото доставяне е доста комплицирано построен и контролиран развой, всяка стъпка може да бъде следена, посочи Аркади Шарков.

Ще се направи всичко допустимо " да се превантира неналичието на основни, есенциални лекарства, животоподдържащи и животоспасяващи лечения ", счита здравният икономист.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР