Ръстът на заплатите през 2023 г. ще бъде с 10,7%,

...
Ръстът на заплатите през 2023 г. ще бъде с 10,7%,
Коментари Харесай

Увеличение на заплатите с над 10% очакват от БНБ тази година

Ръстът на заплатите през 2023 година ще бъде с 10,7%, а през 2024 година ще бъде с 9,1%, гласи последната прогноза на Българска народна банка. Според оценките на Централната банка нарастването на възнагражденията през предходната година е със 17,7%.

Задълбочаването на дефицита на работна ръка в страната ще продължи да оказва напън за по-висок действителен напредък на заплатите по отношение на повишаването на продуктивността на труда през идващите две години, което ще поддържа растежа на действителния наличен приход на семействата, показват от Българската национална банка. 

От Българска народна банка чакат през 2022 година действителният растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) на България да регистрира напредък от 3,4%. През 2023 година чакаме икономическият напредък да се забави значително до 0,4%, написа в разбора на Българска народна банка. Растежът на икономическата интензивност да се форсира до 3,2% през 2024 година, предвиждат от Българска народна банка. 

Средно за 2023 година от Българска народна банка чакат инфлацията да възлезе на 7%, като прогнозите са за понижение на цените в евро на петрола и храните на интернационалните пазари.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР