Ръстът на варицелата е очакван. Сега е сезонът на въздушно-капковите

...
Ръстът на варицелата е очакван. Сега е сезонът на въздушно-капковите
Коментари Харесай

Страхувате се от варицела? Ваксинирайте децата

Ръстът на варицелата е предстоящ. Сега е сезонът на въздушно-капковите инфекции, а противоепидемичните ограничения, които бяха въведени от 2020 година, доведоха до ограничение и на скарлатината, и варицелата. След като ограниченията отпаднаха, тези патогени намират метод да се популяризират. Това акцентира по БНР епидемиологът и учител в Медицинския университет, Пловдив, доктор Христиана Бацелова.

По думите ѝ, максимален риск от заразяване има в проведените колективи - яслени и детски групи и учебни заведения.

Варицелзостер вирусът, който предизвиква варицела, е доста мощно заразно заболяване. Източник за болестта може да бъде както болен от варицела, по този начин и болен от херпес зостер. Вирусът в природата се поддържа от възрастните, които в миналото са преболедували от варицела и в някакъв стадий от живота си изявяват херпес зостер. Те са заразни и нормално заразяват внучетата си и оттова стартира епидемиологичният гърмеж в детските заведения, изясни епидемиоложката.

" Затова би трябвало да се има поради, че когато има лице с херпес зостер, то не би трябвало да контактува с непреболедували от варицела или неимунизирани. Заболяването се предава елементарно в едно помещение с кихане, кашляне, диалект ", предизвести тя.

Д-р Бацелова акцентира още, че ваксината против варицела е с висока степен на успеваемост - над 95% и е с потвърдена сигурност. Това значи, че в случай че организмът не отговори на първата доза, наложително ще реагира на втората. С две дози се придобива доживотен имунитет против болестта.

Тя уточни, че такава ваксина могат да си слагат всички лица над 9-месечна възраст, които не са преболедували от варицела. Ваксина не би трябвало да си слагат бременни и лица с присъщ или добит имунен недостиг. Всеки доктор, в случай че има предпочитание, може да слага имунизацията, която не е наложителна.

" Важно е обаче да се знае, че това е жива ваксина и тя би трябвало да се съхранява и транспортира при температура сред 2 и 8 градуса, да не се оставя отвън ледник ".

Личните лекари имат задоволително опит с тези заболявания, включително със скарлатината. Пациентите обаче не би трябвало да отхвърлят антибиотичното лекуване, в случай че то е предложено от лекарите, тъй като болестта може да докара до съдбовни последици за сърцето и бъбреците. Възрастните доста рядко боледуват от скарлатина и тя по-скоро протича със симптоматиката на ангина, разяснява лекарката.

Д-р Бацелова бе безапелационна, че обстановката с двете болести у нас не е изключителна и при започване на лятото те ще стартират да отшумяват.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР