Ръстът на случаите на COVID-19 продължава. Още две области след

...
Ръстът на случаите на COVID-19 продължава. Още две области след
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев предлага да се върнат маските в лечебните заведения и в градски транспорт

Ръстът на случаите на COVID-19 продължава. Още две области след София-град излязоха от зелената зона и са към този момент оцветени в жълто - Бургас и Варна. Това сочат данните, систематизирани от Националния център по заразни и паразитни заболявания на 100 хиляди души за 14 дни към 3 юли.

Към днешна дата междинната заболеваемост е 82,53 на 100 хиляди души.
Д-р Симидчиев: Да се вкарат маски в лечебните заведения и в градския превоз
Заради растежа на случаите на COVID-19 бих върнал наложителното носене на маска в здравните заведения, тъй като това са местата, които се посещават и от заболели хора, и от хора в рисковите групи. Аз бих направил това в областите, в които има жълт код - София-град, Бургас и Варна. "

Това сподели тази заран по NOVA NEWS доктор Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от " Демократична България ".

" Бих въвел маски и в градския превоз. Тези две неща съгласно мен могат да създадат по този начин, че пандемията да не протече както преди ", счита доктор Симидчиев.

Той заяви, че ще приказва със здравната министърка Асена Сербезова да се върне носенето на маските в здравните заведения и в градския превоз.
Препоръки от Министерство на здравеопазването
Засега от Министерство на здравеопазването се лимитират с рекомендации и повторение на добре известни и на дребните деца препоръки.

Гражданите с недоволства и признаци, присъщи за COVID-19 (главоболие, мощна изнемощялост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на вкус и др.), следва да се изолират и съветват с доктор.

При съществуване на недоволства, даже и лека хрема, отложете срещите си с други хора, с цел да ги предпазите от вероятно заразяване със SARS-CoV-2.

Силно целесъобразно е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със скупчване на доста хора – публичен превоз, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и така нататък

Спазвайте отдалеченост на публичните места, по опция избягвайте местата, на които се струпват доста хора по едно и също време.

Мийте ръцете си със сапун и вода, а при неспособност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Инкубационният интервал при разновидността Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. При заболяване с COVID-19 най-често се записват следните признаци:

нараснала температура, кашлица, обща изнемощялост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария.

В по-редки случаи се следят конюнктивит, отичане на лимфните възли и унесеност.

При вариантa Омикрон и неговите подварианти се оповестява по-често за главоболие, мощна изнемощялост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на вкус и нощно изпотяване.

Ваксинацията против COVID-19 остава най-сигурният метод да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дълготрайни последствия за здравето.

Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са изключително застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични болести, е целесъобразно да се имунизират против COVID-19 допустимо най-рано. Ваксините против COVID-19 защищават от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР