Ръстът на експорта на газ от „Газпром“ за Турция през

...
Ръстът на експорта на газ от „Газпром“ за Турция през
Коментари Харесай

Руски експерт обяснява ръста на доставките на Газпром за турския пазар с ниската база от миналата година

Ръстът на експорта на газ от „ Газпром “ за Турция през март тази година се изяснява с ниските индикатори през предходната година. Това разяснява за РИА Новости анализаторът за газа към центъра по енергетика към Московската школа по мениджмънт „ Сколково “ Сергей Капитонов.

В понеделник „ Газпром “ заяви, че доставките на газ за Турция от 1 до 15 март 2021 година са се нараснали с 11,5 пъти по отношение на първата половина на март предходната година. Ръстът на доставките на газ за Турция за първите 2,5 месеца на тази година съставлява 80,5 % във връзка с съответния интервал на миналата година.

„ Ръстът на експорта на „ Газпром “ за Турция през този март на първо място е обвързван с ниската база от предходната година. Топлата зима и пренаситеният пазар напролет на 2020 година изпратиха цените на европейските хъбове до пик, а цените по договорите с „ Газпром “, реагиращи на съмненията на петролния пазар с избран лаг, просто не съумяха да наваксат ценовия срив “, споделя специалиста. В резултат, по думите му, през предходната година доставките на „ Газпром “ за Турция напролет на практика са били прекъснати, а Анкара е заместила съветските размери с на ниска цена полутечен природен газ (LNG) от спотовия пазар.

Според мнението на Капитонов, през 2021 година се следи противоположна обстановка – поради релативно високите цени на европейските хъбове (в диапазона от 6 $ за милион английски термални единици (MMBtu) газа на „ Газпром “ е станал доста по-привлекателен за потребителите. „ Така договорите, индексирани към петролните артикули, а точно такива са подписани с турските компании през днешния ден „ отразяват “ евтиния нефт от есента на предходната година. За Турция в този момент е доста по-изгодно да купува газ от „ Газпром “, в сравнение с LNG, което Анкра, като виновен консуматор и прави “, показва той.

Капитонов отбелязва, че подобен модел на контракта е, както преимущество, по този начин и минус за „ Газпром “. „ От една страна газа на „ Газпром “ постоянно ще бъде доставян до консуматор при съществуването на поръчка от него (спотовият LNG ще отиде на този пазар, където цената е по-висока), от друга – при внезапна смяна на ценовата обстановка на пазара, цените по договорите с съветския тръст може доста да надвишат цената на наличните други възможности “, споделя той.

Въпреки това, съгласно мнението на специалиста, „ Газпром “ е в положение да компенсира сходни „ провали “ с помощта на търговията посредством електронната комерсиална платформа – аналог на ценови хъб, през която компанията за пръв път е доставила газ за Турция през 2020 година. „ В бъдеще, в случай че цените на дълготрайните контракти надвишават спот котировките, можем да чакаме разширение на практиката за потребление на този инструмент от „ Газпром “ в турска посока, отбелязва Капитонов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР