Ръстът на движение срещу ваксините в Европа, подхранвано в социални

...
Ръстът на движение срещу ваксините в Европа, подхранвано в социални
Коментари Харесай

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Ръстът на придвижване против имунизациите в Европа, подхранвано в обществени мрежи и от популисти, излага на риск живота и може да докара до нови огнища на морбили на 20-годишна възраст, оповестява " Гардиън ".

Анализ на данните от Световната здравна организация (СЗО) демонстрира, че случаите на морбили в Европа ще доближат 60 000 тази година - повече от два пъти спрямо 2017 година и най-високите през този век. Има 72 смъртни случая, два пъти повече от 2017.

Здравните специалисти предизвестяват, че скептиците против имунизациите понижават скоростта на имунизация за морбили, HPV против рак на шийката на матката, грип и други болести и че тяхното мнение от ден на ден се ускорява измежду обществените мрежи и измежду политици популисти.

Комисарят по опазването на здравето на Европейския съюз Витенис Андриукаитис упреква популисти политици в безнаказаност, разпространявайки подправени вести за имунизациите и подклаждат климат на подозрение.

Андриукаитис, който е някогашен сърдечен хирург, разяснява, че е доста смутен: " Не единствено аз - цялото научно общество - епидемиолози, педиатри, специалисти по инфекциозни болести и доста здравни министри. Невъзможно е да имаме смъртни случаи заради морбили - деца, които умират от морбили. Обещахме, че до 2020 година Европа ще бъде свободна от морбили. "

Сет Бъркли, началник на световния алианс Гави разяснява, че скептицизмът е толкоз заразен, колкото и заболяването.

" В момента сме извънредно уязвими ", изяснява Хайди Ларсен, шеф на план за доверие във имунизацията в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

Световната здравна организация, Европейски Съюз и Съединени американски щати са основали групи, които да проверяват аргументите за съмнение във имунизациите и да търсят способи за усмиряване на хората. Ларсен изясни, че " повода, заради която СЗО промени отношението си за това какъв брой значимо и съществено е всичко това, тъй като доста страни-членки просто желаеха помощ в обстановката. "

Популисти политици, от Съединени американски щати до Италия, Полша и Франция поддържат антиваксърите, поддържат скептиците и пазят правото на родителите да не ваксинират децата си в страни, където е наложително, преди да стартират учебно заведение.

" Те са извънредно безотговорни. Какво можем да забележим в това популистко придвижване - Безотговорност. Сега можем да забележим какво се случва с експлоадирането на морбили, когато през цялото време са употребяват подправени вести ", разяснява еврокомисарят. Последните данни непрекъснато демонстрират мощна корелация сред процентите на имунизиране и огнищата на морбили.

Популистите изясняват, че са срещу глобализацията и облагата на многонационалните корпорации, разяснява комисарят. Те дават съображение на " подправени вести " в обществените мрежи, потвърждавайки, че фармацевтичните компании популяризират вируси измежду популацията, с цел да продават ваксини и поддържат апелите прекъсване на наложителната имунизация, където биха могли да завоюват гласовете.

" Това е доста рисково. Моето обръщение е доста просто - избрахте в Народното събрание доста политици против имунизациите. Готови ли сте да следвате техните решения въз основа на подправени вести или решения, учредени на доказателства? Има единствено две благоприятни условия - подправени вести или доказателства ", добавя Андиукаитис.

Лиза Менинг, която работи по приемането на имунизациите в СЗО разяснява, че някои популисти и антиваксъри се съмняват даже в научната експертиза.

" Видяхме по какъв начин имунизацията става все по-лесно политизиран въпрос, без значение дали става дума за избори, за опълчване на мандати, даже да бъдат експлоатирани от религиозни или други лица или групи, които имат интерес да употребяват имунизацията за финансова или политическа облага или за построяването на личен авторитет или значителност. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР