Ръстът на доходите, предвиден в бюджета, е недостатъчен, според синдикатите.

...
Ръстът на доходите, предвиден в бюджета, е недостатъчен, според синдикатите.
Коментари Харесай

По-скъпите ток и газ: Как ще се отразяват на домакинствата по-високите цени от юли

Ръстът на приходите, очакван в бюджета, е непълен, съгласно синдикатите. Работодателите пък не виждат оферти за промени. Ако бъде гласувано, след август страната ще усили заплатите в администрацията, само че не за всички. Ръстът на пенсиите е от 1 юли.

Минималната заплата остава без смяна.

Очакват се обаче по-високи разноски за газ поради връщане на ставката на Данък добавена стойност от 9 на 20 на 100. Регулаторът планува и повишаване на тока, а последните данни са, че над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си потребности.

Топлофикациите желаеха доста нарастване, само че регулаторът ще разиска минимално повишаване на парното - под 1% в цялата страна

Разходите на фамилията на Ирина Ангелова порастват, а в бюджета тя не вижда ограничения, които да компенсират повишаването. Сметката им за ток през зимата от 190 лв. се чака да скочи с още 8-9 лв..

Семейството не употребява естествен газа, само че разчита на бизнеса на брачна половинка, с цел да посреща всички разноски.

„ Като се свият приходите на другите хора и при него има по-малко поръчки “, споделя Ирина.

Кое е най-изгодно и желано от другите семейства в другите райони?

„ Не е заложено нарастване на минималната работна заплата, а тя се отразява и върху всички останали заплати и това няма по какъв начин да не ни тормози “, споделя Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “.

10 на 100 растеж на заетите в публичния бранш също не стигат съгласно профсъюзите:

„ Това е единствено за тези, които не са получили миналата година т.е. при тях има насъбрана инфлация най-малко 20% “, споделя Григорова.

Бизнесът пък желае пари да се дават против резултати:

„ Дори тези, които им се усилва с 10%, то да не се усилва поради това, че предходната година не са получили, а поради това, че са постигнали параметри на възстановяване на успеваемост “, изясни Щерьо Ножаров от БСК.

И още - връщането на Данък добавена стойност на 20 на 100 за газа ще засегне предприятията на синьо гориво, само че сега цената на суровината е ниска.

„ Самите предприятия започнаха редица ограничения за нашарване на енергийните си източници, тъй че крайният резултат няма да бъде толкоз отрицателен “, счита Ножаров.

А също така публичният снабдител Булгаргаз към този момент съобщи поевтиняване на синьото гориво с над 11 на 100 за юли. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР