Ръстът на българската икономика за 2016 г. е с рекордните

...
Ръстът на българската икономика за 2016 г. е с рекордните
Коментари Харесай

Икономиката с рекорден скок

Ръстът на българската стопанска система за 2016 година е с рекордните 3,9%, демонстрират ревизираните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е най-бързият растеж на стопанската система откакто международната финансова рецесия застигна и България през 2008 година Предварителните калкулации на статистиката демонстрираха растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) за 2016 година единствено с 3,4 на 100.

В номинално изражение създадените артикули и услуги в България през предходната година са на стойност 94,13 милиарда лева От данните на Национален статистически институт излиза наяве, че износът и потреблението са моторите на стопанската система на страната. Като сериозната проверка на растежа на Брутният вътрешен продукт в посока нагоре се дължи на експорта. Според окончателните данни на Национален статистически институт, през 2016 година износът нараства с 8,1% и доближава 60,22 милиарда лева, при растеж от 5,7% съгласно предварителните оценки.

Крайното ползване през предходната година нараства с 3,3 на 100. Като това се дължи на потреблението на семействата, което се усилва с 3,5%.

По отношение на вложенията на бизнеса обаче данните по никакъв начин не са положителни. Инвестициите на предприятията през предходната година се свиват с 6,6%, сочат окончателните данни на Национален статистически институт. Докато предварителните оценки посочваха спад с 4%. Тази отрицателна наклонност продължава и през актуалната година. Инвестициите не престават да се свиват като спадът през първото и второто тримесечие на годишна база е надлежно с 4,6% и с 1%. Преките непознати вложения в страната също понижават, като до края на август те са единствено 431,8 млн. евро, което е с над 55% по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

През 2017 година стопанската система на страната обаче продължава да нараства с бързи темпове - надлежно с 3,5% и 3,6% през първото и второто тримесечие. Това още веднъж се дължи на износа и потреблението на семействата. А свиването на вложенията от страна на бизнеса има негативно въздействие върху стопанската система на страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР