Ръст с над половин милиард долара в стокообмена между България

...
Ръст с над половин милиард долара в стокообмена между България
Коментари Харесай

Ръст с над половин милиард долара в стокообмена между България и Украйна

Ръст с над половин милиард $ в стокообмена сред България и Украйна е регистриран за първите девет месец от актуалната година по отношение на цялата 2021-а.

Това стана ясно в границите на провеждащия се през днешния ден районен бизнес конгрес в Русе, отдаден на опциите за съдействие при възобновяване на Украйна. Според изнесените данни от януари до края на септември тази година стокообменът сред двете страни възлиза на към 2 милиарда $, а през предходните няколко години за интервал от 12 месеца той е бил почти 1.5 милиарда $. Сред гостите на събитието бе и регионалният шеф Анатоли Станев. „ Вярвам, че Украйна ще се възвърне изцяло и то напълно скоро! Това не са просто следващите думи на съпричастност, изказана само и единствено от „ вежливост “, а увереност, подбудена от солидарността и единомислието, които виждаме все по-ясно напоследък “, съобщи той по време на самодейността, проведена от Българо-украинската индустриална камара при БТПП взаимно с Почетното консулство на Украйна в крайдунавския град. „ Въпреки болката, която изпитвате, имам вяра, че единственият рационален метод за справяне с тази жестока рецесия остават дипломатическите договаряния и примирието. Нека не забравяме, че войната мъчно може да спре сама – тя поражда нечовешка серпантина от принуждение и жестокости, каквито малко хора са способни да си показват “, сподели още Станев и означи, че се възхищава на куража и достолепието на тези хора, които са дали следващия урок на международната общественост по това какво значи непоколебима ценностна система. „ Ние също предоставихме на украинските мигранти заслон и почитаме суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, доказвайки, че дружно сме по-силни. Сега е моментът да удостоверявам за следващ път своята признателност към държавните институции и локалната власт за отличното взаимно съдействие в тези сериозни моменти, когато трябваше да осигурим човешки условия за бягащите от военните дейности “, разяснява Станев и за следващ път регистрира огромната роля на кмета Пенчо Милков и почетния консул Пламен Бобоков, както и на доброволците. Станев напомни пред присъстващите, че Украйна е татковина на най-голямата българска историческа общественост зад граница и редица видни българи са намерели леговище там в някои от най-мрачните години от нашето минало. „ Приветствам организирането на сходни конгреси, тъй като съм сигурен, че те ще съставляват интерес за бизнеса, само че освен чисто пазарен, а и подбуден от свързаността на двата ни народа. Убеден съм, че развиването на сходни взаимоотношения ще бъде от изгода за българските компании, тъй като опцията за излизане на всеки пазар изключително в актуалните динамични и несигурни времена, е от значително значение за устояване на световните провокации “, уточни не на последно място регионалният шеф.

От своя страна изключителният и пълномощен дипломат на Украйна в София Н. Пр. Виталий Москаленко съобщи, че е уверен, че Украйна ще победи в тази война, която е необяснима от естествена позиция. Той означи още, че чака съдействието сред двете страни да бъде във всички стопански сфери – какво в леката, по този начин и в тежката индустрия. Сред най-приоритетните браншове, в които двете страни ще си сътрудничат са строителството, превоза, енергетиката, химическата и металургическата индустрия, селското стопанство и медицината. „ Получаваме доста медикаменти и медицински препарати и специфични медицински средства от България “, разяснява дипломатът и акцентира, че традициите сред българския и украинския бизнес имат дълбоки корени.

Според почетния консул на Украйна Пламен Бобоков днешното мероприятие е един явен сигнал за това, че животът продължава и че би трябвало да се готвим за по-добри времена, както и че България не е безучастна и следи с интерес развиването и е подготвена да оказва помощ както публично, по този начин и посредством бизнес контактите и бизнес средите. Подобен конгрес се организира само в Русе, защото градът се явява естествената врата към Украйна, тъй като морските пътища са прекратени, а главният сухопътен път е отсам. Бобоков показа още, че смята, че Русе е значим и стратегически град и това събитие дава отговор на районните ползи. Той уточни още, че се усилва делът на украинските компании, които желаят да се записват тук.

В днешната самодейност вземат участие към 100 компании, като половината от тях са от Украйна. Голяма част от тях се включиха онлайн.

В събитието участваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, ръководителят на Българо-украинската индустриална камара Лилия Иванова, ръководителят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов,  председателят на Украинската търговско-промишлена палата Генадий Чижиков, ръководителят на Украино-българската търговско-промишлена палата Иван Плачков, представители на държавната и локалната власт, както и на частния бизнес, а също и Раду Молдован, който е министър-съветник към Службата за търговско-икономическо поощряване в Посолството на Румъния в София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР