Ръст от 3% в цените на имотите на годишна база

...
Ръст от 3% в цените на имотите на годишна база
Коментари Харесай

България в топ 10 на страните с най-поскъпнали имоти

Ръст от 3% в цените на парцелите на годишна база в световен мащаб в края на второто тримесечие по отношение на 2.9 на 100 към 31 март регистрира показателят Global House Price, заяви.

През последните 12 месеца на 40% от обсъжданите 56 пазара е регистриран спад в стойностите на недвижимостите, какъвто се следи на 1/3 от тях в последните три месеца.

В челото на класацията

Турция продължава да оглавява класацията с растеж на цените от 96%, на фона на високата инфлация. В шест други страни покачването е двуцифрено – Литва (15.3%), Хърватия и Гърция (по 14%), Северна Македония (12.9 на сто), Мексико и Колумбия, където жилищата прибавят надлежно 11.5 и 10.1% за последните 12 месеца.

Малко под 10% е покачването в цените на недвижимостите в Унгария (9.5%), България (9.5%) и Естония (9.2%). За последните три месеца у нас парцелите са поскъпнали с 1.6 на 100, а към полугодието покачването е от 2%.

Спад

Имотите в Южна Корея и Швеция губят рекордните 12.8 и 12.3 на 100 за последната година до 30 юни. С малко по-малки са поевтинели парцелите във Финландия (-9.9%) и Нова Зеландия (-9.1%).

Сериозни намаления (-8.7%) се следят и на един от най-скъпите пазари в света – Хонконг.

През последното тримесечие най-голем спад има в Люксембург (4.2%), Словакия (2.3%) и Перу (1.9%). От началото на 2023 година цените падат най-бързо в Перу, Словакия, Швеция и Люксембург.

Какво ни чака?

Според Knight Frank, през днешния ден се наблюдаванай-слабото повишаване на парцелите в международен мащаб от третото тримесечие на 2015 година Едно от следствията от по-високите лихви към този момент е налице и това е забавянето на капиталовата интензивност в строителството.

Това, от своя страна, води до повишение на наемните равнища на редица от пазарите - в много по-голяма степен от интервала на пандемията.

Ако интензивността не се повиши в идващите месеци (което ще докара до по-малко жилища на пазара), огромна е вероятността да станем очевидци на нови покачвания вцените на парцелите през 2024 и 2025 година, когато лихвите в Съединени американски щати и Европа се чака да стартират да се намаляват.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР