Ръст от 2,8 процента на реалния брутен вътрешен продукт (БВП)

...
Ръст от 2,8 процента на реалния брутен вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Растеж от 2,8 процента за България през 2022 г. прогнозира ЕБВР

Ръст от 2,8 % на действителния БВП (БВП) на България през 2022 година предвижда Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) в най-новия си двугодишен районен стопански отчет.

Оценката на банката е преразгледана надолу по отношение на предходната й прогноза от ноември, когато се очакваше напредък на стопанската система ни от 4,4 %. Промяната се дължи на  предстоящите икономическите последствия от войната в Украйна. 

През предходната година стопанската система на България е повишена с 4,2 %, сочат данните в отчета.

За 2023 година Европейска банка за възстановяване и развитие планува Брутният вътрешен продукт на България да се увеличи с 3,6 %. Това е малко по-нисък резултат от общия предстоящ растеж от 3,9 % за района на Югоизточна Европа, включващ и Гърция и Румъния. 

За района се чака междинният ритъм на напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) за актуалната година да доближи 2,8 %.

Това е спад спрямо предходната прогноза на банката, когато икономическият растеж на района беше плануван на равнище 4,2 %.

Европейска банка за възстановяване и развитие чака, че България може да изпита закъснение на директните задгранични вложения (ПЧИ), заради близостта си до Украйна и изключително в подтекста на милитаризацията на Черно море.

Спадът на съветския туризъм би засегнал и България, която беше посетена от 450 000 съветски туристи през 2019 година.

За района на Западните Балкани, включващ Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и към момента не получилата интернационално самопризнание Косово, Европейска банка за възстановяване и развитие предвижда нарастване на Брутният вътрешен продукт от 3,2 %, което е с 0,9 процентни пункта по-малко от предходната прогноза от ноември.

Финансовата институция чака, че в страните от Централна Европа - Унгария,  Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Чехия, както и в трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 3,4 % през 2022 година, до момента в който прогнозата от ноември беше за 4,4 %.



/ЕС/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР