Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%. Това отчете

...
Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%. Това отчете
Коментари Харесай

БНБ отчита ръст на преките чуждестранни инвестиции

Ръст на директните задгранични вложения с близо 10%. Това регистрира Българска народна банка за първото тримесечие. Ще се промени ли наклонността от последното десетилетие - невисок дял на непознати компании да получават дълготрайни активи у нас?

По-бързо струпване на капитал може да се реализира посредством унищожаване на бариерите пред частните вложения и възстановяване на качеството и успеваемостта на обществените вложения. Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо равнище се оказват измежду главните аргументи непознатите компании да заобикалят страната ни.

" Това, което непознатите компании не могат да схванат е за какво когато си строят фабрика те би трябвало да вложат от техния капитал в непозната инфраструктура. Те не могат да се съгласят да платят за канал за газ и всякаква инфраструктура, която е отвън рамките на техния парцел. Те по-скоро са склонните да платят по-висока такса за позволение за градеж. Това не е бягство от заплащане на пари, само че не биха се съгласили да работя нещо, което е роля на страната ", съобщи Георги Киров, сътрудник и шеф " Капиталови пазари " в компания за капиталово ръководство.

" Има доста територии на страната, които са обезлюдени, където не се случва нищо, в случай че страната влага в развиването на инфраструктурата във всички случаи тези места, ще станат привлекателни за задграничните вложения ", съобщи Александър Конев, търговски шеф в австрийска компания.

През последните години общият дял на вложенията в България спадна под 20 % от Брутният вътрешен продукт, изоставайки от междинните равнища на вложенията в страните от ЦИЕ и Европейски Съюз. За съпоставяне в Румъния са към 25%, а в Чехия и Унгария над 30%. Дори и за актуалните вложения страната има дребен принос, показват от БСК.

" Този приток на вложения е по-скоро резултат на интернационалните събития и на външна обстановка, в това число прекосяването и изтеглянето на вложения от някои страни ", съобщи Силвия Тодорова, шеф на център " Предприемачество ", Българска стопанска камара.

България може да притегля структуроопределящи предприятия в секторите химия, металургия, строителни материали, машиностроене. Чуждите вложители чакат още сила от възобновими източници, квалифицирана работна ръка и ангажирананост на високо държавно равнище. В България да вземем за пример бизнесмените поддържат връзка единствено с представителите на Агенцията по вложения.

" В Турция организацията по вложения, звеното за вложения е при президента Ердоган т.е. там е на най-високо равнище и в действителност, когато вложителят каже това желая и насреща кажат - да ще го получиш, в действителност всички управляващи, локални администрация, министри - работят ", сподели Георги Ангелов, старши икономист на Институт " Отворено общество ".

Друг образец може да се научи от Ирландия, където има закрепен бюджет за привличане на вложители, следи се какъв брой работни места са открити, какъв брой снабдители и поддоставчици са ангажирани. Данъците са ниски, само че страната има най-високите минимални заплати в Европейски Съюз. Частните вложения могат да бъдат насърчени посредством унищожаване на пречките, произлизащи от фактори като нелоялна конкуренция, ниска подготовка, недостатъци в ръководството и администрация, оповестяват от Българска национална телевизия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР