Ръст на пациентите с белодробни усложнения след прекарани грип и

...
Ръст на пациентите с белодробни усложнения след прекарани грип и
Коментари Харесай

Болниците се препълниха, връщат пациенти с грип и Ковид-19

Ръст на пациентите с белодробни затруднения след прекарани грип и Ковид - 19 регистрират в лечебните заведения в страната. На 90% е напълнен потенциалът на Специализираната белодробна болница във Велико Търново. Същата е обстановката и с общинската болница в Горна Оряховица. А в Русе вкараха нови ограничения, предава.

При Сергей вирусната зараза се развила бързо и довела до зной и болки в гърдите. Само за няколко дни стигнал до болница.

" Имах недоволства в гърдите, в кръста, на всички места, с дишането и кашлица - всичко имах! И 10 метра ходя - не мога да вдишвам ", показа Сергей Тосунов.

В момента Специализираната белодробна болница във Велико Търново е с претъпкан потенциал, пациентите са най-много с пневмонии, усложнени след прекарани Ковид-19 или грип.

" Препълнени сме, нямаме свободни кревати и имаме листа на чакащите, които връщаме за ден-два. От това, което виждаме като рентгенови находки и лабораторни проучвания - немалка част от пневмониите, които постъпват са следковидни ", сподели шефът на СБАЛПФЗ доктор Стела Денчева.

Най-често до болница се стига поради несвоевременно или погрешно лекуване.

" От ковидната ера остана едно завещание да си лекуваме пациентите по телефона, което не е изключително съответно държание. Независимо, че сме в епохата на изкуствения разсъдък, човешкият мозък ще си остане незаместим, изключително във връзка с медицината ", добави доктор Стела Денчева.

" Средно престояват при нас към една седмица, само че когато има показания, несъмнено, ги лекуваме по-продължително време. Добре, че имаме задоволително О2 ", показа специализантът по пулмология доктор Полина Княжева.

В Русе вкарват филтър в учебните заведения и детските заведения поради записания растеж на броя на заболелите през последните дни. Официалните данни демонстрират, че заболеваемостта в района е 151 на 10 000 души население.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР