Ръст на отпуснатите от банките кредити за жилища. Най-голямо покачване

...
Ръст на отпуснатите от банките кредити за жилища. Най-голямо покачване
Коментари Харесай

БНБ отчита ръст на жилищното кредитиране

Ръст на отпуснатите от банките заеми за жилища. Най-голямо повишаване има при финансирането на парцели сред 250 000 и 500 000 лв., демонстрират данните на Българската национална банка.

Има ли заплаха рекордно ниските равнища на лихвите по заемите да се вдигнат и да се окаже, че би трябвало да внасяме доста по-високи вноски?

В отчета на Българска народна банка се загатва, че за парцелите във високия ценови диапазон финансирането е скочило с 40%. По-голямата част от тях са отпуснати на физически лица. Най-много финансиране е имало на парцели от 100 до 250 000 лв. - там заемите са скочили с 24%.

За " Твоят ден " Борис Димитров, притежател на консултантска компания, съобщи, че при започване на здравната рецесия търсенето на парцели и спряло, само че скоро по-късно се е възстановило. От година и половина търсенето изпреварва сензитивно предлагането, което подлага на напън цените на недвижимите парцели.

Покачването за предходната година е приблизително с 15-17% за София.

Според Димитров увеличеното търсене няма по какъв начин директно да повлияе на лихвите. По-скоро, в случай че лихвите се вдигнат нагоре, което е допустимо, то да е към края на годината.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР