Ръст на минималната работна заплата до 850 лева тази година,

...
Ръст на минималната работна заплата до 850 лева тази година,
Коментари Харесай

Синдикатите искат ръст на минималната заплата до 950 лв., работодателите и МФ са против

Ръст на минималната работна заплата до 850 лв. тази година, и 950 лв. от следващата година. За това упорстват синдикатите, макар че в бюджета не е заложено нарастване за оставащите месеци. Работодателите са срещу. Mинистерството на финансите също, информира bTV.
Профсъюзите регистрират - високата инфлация е понижила покупателната дарба на хората. „ Всички работещи на минимална заплата или 430 000 души могат да си купят със 7 на 100 по-малко, в сравнение с са могли да си купят преди две години по същото време “, съобщи Любослав Костов от КНСБ.
А съгласно бизнеса растеж на минималната заплата в този момент не е нужен:

„ Прогнозите са за спад на инфлацията през идващите няколко месеца, тъй че съгласно нас няма последна нужда от увеличение на минималната работна заплата в средата на годината “, изясни Добрин Иванов от АИКБ.
Вдигането ѝ от средата на годината би коствало на хазната 175 млн. лева пресмятат синдикатите. Според финансовия министър такова нарастване идващите 6 месеца няма да има:
„ И предходната година не сменихме минималната работна заплата в средата на годината, защото това не е обикновено, не може да се възнамерява “, сподели Асен Василев.  

Увеличение се възнамерява следващата година, с цел да доближи минималната 50 на 100 от междинната заплата, уточни финансовият министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР