Ръст на линията на бедност от 504 лева през 2023

...
Ръст на линията на бедност от 504 лева през 2023
Коментари Харесай

Линията на бедност става 504 лева догодина

Ръст на линията на беднотия от 504 лв. през 2023 година, оповестиха от служебния кабинет. Ръстът е с 22 на 100 от актуалните 413 лв..

„ С това нарастване на границата на бедността се покриват насъбраните инфлационните процеси “,  каза общественият министър Лазар Лазаров. Той и посочи, че нивото на инфлацията за август тази година е 17,7% по отношение на август предходната година, а средногодишната инфлация е 11,7 на 100.

12, 6 е насъбраната инфлация, по този начин линията на беднотия я изпреварва, добави той.

От КНСБ не се съгласиха с избрания размер. Според тях в парите не слиза инфлацията в дребната потребителска кошница. За синдикатите линията на беднотия би трябвало да е в размер на 541 лв.. От КТ „ Подкрепа “ поддържаха предлагането на служебния кабинет като Ваня Григорова изясни, че би трябвало смяна на методологията на изчисление, само че това не е работа на длъжностен кабинет, а на постоянен.

Бизнесът също се съгласи с препоръчаната сума от 504 лв.. Те са мнение, че сумата, избрана от държавното управление е задоволителна.

Разгледана на НСТС е била и наредбата за работното време, почивките и отпуските. В нея ще бъдат заложени европейските наставления, които плануват отпуски за бащите за развъждане на дете до 8-годишна възраст.

Отпускът може да бъде употребен напълно или на части.

Другото изменение е обвързвано с привеждането на нормативната уредба за използването на Кодекса на труда, обвързвано с дежурството, отчитането на времето и неговото възнаграждение.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР