Ръст на контрабандата на цигари у нас, отчитат от Агенция

...
Ръст на контрабандата на цигари у нас, отчитат от Агенция
Коментари Харесай

Ръст на контрабандата на цигари у нас

Ръст на контрабандата на цигари у нас, регистрират от Агенция „ Митници” и признават, че през последните месеци трафикантите стават все по-изобретателни. Цигари се изнасят в куфари, сакове и даже... бойлери. Освен опити да се вкарат незаконно цигари у нас, не липсват и хора, които пробват да изнесат стекове цигари от страната ни. Обикновено пратките са предопределени за страни от Западна Европа или Англия.

Само за последните няколко месеца единият склад на Агенцията се напълва с десетки кашони, сакове, чанти и куфари, цялостни с контрабандни цигари.

„ Четири стека за другите страни от Европейски Съюз и един стек за тези от трети страни. Всичко над тези количества е нелегално”, изясни Варя Генова, представител на организацията, по Нова ТВ.

Ако някои хора се пробват да пренесат пратката сред разнообразни движимости в багажа си, то други пълнят куфарите си само с цигари.

„ Има такива, които нямат персонален багаж, а единствено цигари. Или чантички за преносим компютър без преносим компютър, а единствено цигари. Наскоро хванахме пасажер за Ливърпул с над 900 кутии в багажа си. Той даже не е рекордьор. Рекордът е 2020 кутии”, описа Генова.

Опити да се изнесат незаконно огромни количества цигари от България се вършат и посредством куриерски услуги, споделят от Агенция „ Митници”.

„ Там се употребява прикритието на тип стока. Например бойлери без уплътнение. Или рула корк единствено тапицирани с един лист корк и изпод всичко е с цигари и даже кутии с багра на прахуляк, напълнени с цигари”, сподели още Генова.

И в случай че нормално цигарите с бандерол се изнасят от страната ни по въздух, то тези без – влизат по суша.

„ Не бива да подценяваме сухопътната граница с Румъния. Там пътуват разнообразни транспортни средства, в които се крият цигари”, сподели Генова.

Независимо по какъв начин влизат или излизат от страната ни, опитите за контрабанда се санкционират с санкции.

А статистиката демонстрира, че противозаконният импорт и експорт на цигари с и без бандерол през тази година се е нараснал двойно в съпоставения с предходната. Така - от януари до октомври 2021 година са хванати общо над 27 милиона и 350 000 къса цигари. За същия интервал предходната година са открити над 14 милиона и 100 000 къса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР