Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата -

...
Ръст на икономиката от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата -
Коментари Харесай

Бюджетът на служебния кабинет влиза в парламента на 3 май

Ръст на стопанската система от 1,8%, инфлация 8,7%, минимална заплата - във фризера, безработица 4,2%,  пенсиите нагоре с 12,6% от юли, бюджетен недостиг 3%, таван на нов дълг - 10 милиарда лева. Това най-вероятно ще е макрорамката, която служебният финансов министър ще предложи на държавното управление, а то от своя страна ще внесе в Народното събрание на 3 май, в случай че до тогава няма постоянно държавно управление, написа “24 часа ”.  

“Окончателните планове към момента не са подготвени, някои индикатори могат да претърпят промени ”, показа осведомен източник.

Две цифри обаче са “заковани ” - недостиг 3% и растеж на стопанската система 1,8%, колкото планува в последната си прогноза и Световната банка. През 2024 година стопанската система ще се върне към нормалния за последните години напредък от към 3,3%. 

Безработицата ще остане ниска - 4,1%, като обществените заплащания са сметнати при пазар на труда без внезапни разтърсвания. Минималната заплата ще остане във фризера до края на тази година. За идната се залага тя да стигне 940 лева, както към този момент разгласи Велкова.

Индексиране на бюджетни заплати ще има, само че с сред 8 и 10%, и то в министерства и ведомства, в които възнагражденията не са променяни от началото на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР