Ръст на БВП от 4,8%, 5% безработицата и дефицит от

...
Ръст на БВП от 4,8%, 5% безработицата и дефицит от
Коментари Харесай

Безпрецедентно: Василев иска актуализация на бюджета за 2022 година преди да го е внесъл

Ръст на Брутният вътрешен продукт от 4,8%, 5% безработицата и недостиг от 4,1% с включени коронавирус ограничения. Това е заложено в плана за Бюджет 2022, който вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев показа.

В сметкопланът е планувано да се вдигнат средствата за кинопроизводство с 28 млн. лв..

„ С този бюджет целим да влагаме в планове с съответна възвращаемост, в хората на България и в по този начин нужната ни инфраструктура “, сподели още Василев.

Василев уточни три съществени акцента в Бюджета за следващата година - доста повишаване на финансовите вложения освен с пари от Европейски Съюз, само че и от държавния бюджет; доста повишаване на вложенията в хора; обществена правдивост и подсигуряване, че всички български жители ще имат съответен стандарт на живот

Предвидено е оптималният застрахователен приход да се увеличи на 3400 лева, което значи, че ще се вдигнат налозите на не дребна част от работещите.

Общо общините ще получат от държавния бюджет 5,6 милиарда лв..

Василев посочи, че се резервират съществуващите данъчни ставки. Пълно отпадане е мъчно, само че минимализираме „ налог уикенд ”.

„ Да се употребява Данък добавена стойност за обществена политика е извънредно неверно “, сподели Василев.

Той съобщи, че са планувани 178 млн. лв. за финансови вложения за лечебни заведения, детски градини, театри, музеи, детски площадки.

„ Заложена е и актуализация на бюджета в средата на годината “, добави той, като по думите му  това се налагало поради късото време, което е имал за правене на плана. Той се оправда, че не е имал опция да остойности  всички политики, планувани от ръководещите.

От през днешния ден стартират съгласувателните процедури на план-сметката. Проектът към този момент е изпратен до обществените сътрудници. От финансовото министерство чакат да са подготвени с внасянето на проектобюджет 2022 в Народното събрание на 31 януари.

В бюджет 2022 година Василев е планувал изтегли 7,3 милиарда лева дълг - 3 милиарда лева за рефинансиране на остарели задължения и 4,3 милиарда лева нов дълг, който да покрие инфлацията
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР