Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация

...
Ръст на БВП близо до нулата (0,9%) и продължаваща инфлация
Коментари Харесай

Експерти обявиха лоша вест за България: Имаме първи индикации за слаба рецесия

Ръст на Брутният вътрешен продукт покрай нулата (0,9%) и продължаваща инфлация от над 10% на средногодишна база през 2023 година планува Allianz Trade (преди Euler Hermes) в регулярния си отчет за България. На тази база интернационалните анализатори обобщават прогнозата си за страната в едно изречение – „ Страх от стагфлация “. Те обръщат внимание на отслабването на основни фактори за икономическия напредък като износа, който се чака да забави растежа си над три пъти до 2% по отношение на 7,1% през миналата година, съобщи economy.bg.



“Българската стопанска система е мощно подвластна от експорта и надлежно е уязвима при външни разтърсвания. Последствията от съветската инвазия в Украйна и мрачните вероятности за икономическото развиване на Европейския съюз – главната експортна дестинация за българския бизнес, сигурно ще имат отрицателно отражение. Към това се прибавя и понижената покупателна дарба на популацията поради устойчивата инфлация, като разноските на семействата се чака също да забавят растежа си доста до 1%. В резултат на това имаме индикации даже за слаба криза при започване на 2023 година в България. “, изяснява доктор Манфред Щамер, основен анализатор на Allianz Trade.

Сред отрицателните трендове се откроява и сериозното съмнение в бизнес средата, като доказателство за това е осезаемият спад в вложенията с -7% за 2022 година.

Експертите обръщат внимание и на енергийната взаимозависимост на България от доставки на съветски газ, както и на политическата неустойчивост в страната и публичното неодобрение към стандарта на живот. Силните фискални ограничения, които осигуриха растеж от 6% на обществените разноски през 2022 година и са главен фактор за повишаването на Брутният вътрешен продукт с 3% през интервала, също се чака да бъдат лимитирани. Затова основният компенсационен механизъм за развиване на българската стопанска система през 2023 година съгласно специалистите на Allianz Trade ще бъде свежият поток на европари.

При реализиране на непоклатимост и усмиряване на процесите анализаторите виждат по-дългосрочна вероятност за непретенциозен растеж на Брутният вътрешен продукт на България през 2024 година от към 2%.

Според прогнозата на Allianz Trade през 2023 година се чака у нас да продължи наклонността заплатите да пробват да догонят растежа на цените, само че да се движат с леко закъснение. Ако през 2022 година се регистрира 14% приблизително нарастване на трудовите хонорари при инфлация от над 15%, прогнозите за актуалната година са за 9,5% растеж на заплатите по отношение на средногодишна инфлация от малко над 10%. Нивото на безработица ще се откри към 5%.

„ В условия на стагфлация и неразбираеми прогнози за стопанската система в Европа и на световно равнище, българският бизнес би трябвало да е изключително деликатен към ръководството на риска. При значително закъснение на износа и ограничение на вътрешното ползване, никой не е застрахован, до момента в който в действителност не е застрахован. “, безапелационна е Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България. „ В идната година на всеобщ боязън от криза договорите, покупко-продажбите и заплащанията по тях в по-голяма или по-малка степен ще бъдат под въпрос. Затова застраховката на търговски заеми и то от благонадежден сътрудник с световна мрежа може да се окаже избавителна лодка в бурно море даже за бизнеси със сериозен опит, открити търговски връзки и дългогодишна история. “, безапелационна е тя.

Наред с рисковите фактори за развиването на българската стопанска система, анализаторите на Allianz Trade за поредна година регистрират и позитивните индикации, свързани най-вече с фискалната непоклатимост. От една страна съществуването на валутен ръб подкрепя устойчивостта към турбуленции на световно равнище, а от друга обичайно консервативната фискална политика също понижава рисковете даже в интервалите на засилени антикризисни бюджетни ограничения поради COVID-19 и войната в Украйна. Въпреки че през последните предизвикателни години България излезе от дългата серия на бюджетен остатък, упованията на специалистите са през 2023 и 2024 година годишният недостиг да се стабилизира под -3% от Брутният вътрешен продукт. Публичният дълг у нас също доближи равнища от към 24% от Брутният вътрешен продукт по отношение на 20% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година, като прогнозата на Allianz Trade е през актуалната и идната година да се стабилизира без основна смяна. Въпреки нарастването, експертите са безапелационни, че настоящото съответствие продължава да бъде едно най-благоприятните в границите на Европейски Съюз.

След приемането на България в „ чакалнята “ на Еврозоната и в Банковия съюз през 2020 година, анализаторите на Allianz Trade чакат присъединявата на страната към Еврозоната да се случи най-рано през 2025 година.

Цялостната оценка на специалистите за настоящата бизнес среда в България е „ съответна “ с позитиви като данъчната тежест, свободата на пазара на труда и комерсиалните връзки, само че и с някои дълготрайно неразрешени проблеми, свързани с успеваемостта на правосъдната система, корупционни практики, както и с ограничавания в вложенията.

В вероятността на новата ESG епоха анализаторите обръщат особено внимание и на класирането на страната на 72-ро място от 210 по отношение на показателя на Allianz Trade за екологична резистентност. Наред със относително удобни индикатори за равнище на въглеродните излъчвания по отношение на Брутният вътрешен продукт, вниманието се концентрира и върху области със съществено закъснение като развиването на възобновими енергийни източници и равнището на преработване на боклуци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР