Ръст на български продукции и сериали в ефира на “Нова”,

...
Ръст на български продукции и сериали в ефира на “Нова”,
Коментари Харесай

Вяра Анкова и Николай Андреев: Бизнес решенията в медийната индустрия не са ограничаване на свободата на словото

Ръст на български продукции и сериали в ефира на “Нова”, оибещават изпълнителните шефове на “Нова Броудкастинг груп” Вяра Анкова и Николай Андреев в изявление за „ 24 часа “.

- Кои са най-важните вести за “Нова Броудкастинг Груп”, господин Андреев и г-жо Анкова? Това, което излиза през последните дни, надали дава цялостната картина. Каква част от пъзела липсва?
Николай Андреев: В последните пет години “Нова Броудкастинг Груп” (НБГ) е водач на телевизионния пазар. Продължаваме да отчитаме сериозен напредък всяка година. За този растеж безспорно принос има и развиването в посока даване на аудиторията на първокласен ефирен артикул, огромните вложения на НБГ в програмно наличие, както и разширеното портфолио на групата. В композиция с цифрово наличие на разнообразни и разнородни мултимедийни платформи това води до все по-голяма гледаемост на каналите на NOVA и ни дава опция да продължаваме да бъдем ефикасен снабдител на публика за своите клиенти. Скоростта, с която се развиват процесите в медийния бранш, напълно обикновено слагат условия и към динамичността в компанията. Това се случва на няколко равнища в ръководството на групата - финансово и структурно, възстановяване успеваемостта на работата, повишение качеството на телевизионните и цифрови артикули и инвестиция в човешки капитал. Когато си пазарен водач, е доста мъчно да надскачаш себе си. Затова плануваните от съвета на шефовете промени не са самоцелни, а са свързани със стратегическото развиване на компанията, с цел да продължим и да надградим постигнатите резултати. Бордът е изискал от шефовете на съответните посоки хрумвания за промени и някои от тях към този момент се вкарват.

Вяра Анкова: Това е общоприета бизнес процедура по целия свят, само че когато става дума за медия, се трансформира в изключително сензитивна тематика. Бизнес решения в медиите елементарно могат да се показват като интервенция в свободата на словото. Ако те не са професионално обосновани, казусът ще е огромен. Но не може всяка промяна в една медия да се обгръща в реториката за възпрепятстване на свободата на словото. При все по-голямата конкурентна среда всяка една компания се трансформира. Понякога това е с цената на мъчителни промени.

- Защо изпълнителният шеф на “НетИнфо” Христо Христов твърди, че има засилена интервенция в редакторската политика на уеб страниците “Гонг”, “Вести” и “Дарикнюз”? Казва го в своя позиция, изразена в профила му във фейсбук. Така ли е?
Николай Андреев: Както към този момент обявихме, ние отхвърляме обвиняванията за редакторска интервенция в “Гонг” и новините на “НетИнфо”. През тази седмица се привиква незабавно съвещание на съвета на шефовете на “НетИнфо”. Смятаме, че има доста и значими въпроси, които би трябвало да бъдат разисквани по отношение на бизнес резултатите и метода на ръководство на компанията. Сред тях е и обвиняването в засилена интервенция в публицистичната политика на осведомителните уеб страниците в групата. “Нова Броудкастинг Груп” като мажоритарен притежател постоянно е била ангажирана да отбрани ползите както на потребителите, по този начин и на акционерите.

- Преди 25 години - на 16 юли 1994 година, в София потегля първата частна ефирна телевизия, наречена като че ли оракулски Нова телевизия. През годините тя направи доста неща за първи път в българския ефир. Какви други промени предвиждате? Планирате ли нови вложения в техника, студиа, излъчвания, нови медии?
Николай Андреев: В последните години NOVA беше главният мотор за развиването на българския ефирен пазар. Казвам го напълно уверено, знаейки, че това е малкия екран, която наложи висок конкурентен стандарт и не стопира да прави най-бързите и решителни крачки. Трансформирахме се от ефирен оператор в мултиплатформена медийна и софтуерна компания, променихме разбирането за слаб и мощен ефирен сезон, наложихме нови формати и сериали в съвсем всички жанрове, развихме своето портфолио, тъй че да изпреварва събитията в медийния бранш. Реално “Нова Броудкастинг Груп” се утвърди като фактор, който диктува телевизионните трендове.

В идващите две години приоритет ще бъде софтуерната рационализация на малкия екран. Вече стартираха плановете по цялостното софтуерно възобновяване на “Нова Броудкастинг Груп”. Имаме цялостната подкрепa на нашите акционери за осъществяване на тези огромни финансови вложения.

Вяра Анкова: Следвайки наклонността за иновативност и желанието си в още по-голяма степен да удовлетворява потребностите на пазара, ще продължим да влагаме в качествено телевизионно и цифрово наличие. В момента NOVA е водач в продуцирането на местни стратегии и сериали. Като един от огромните продуценти на българско телевизионно и игрално кино нашият дълготраен ангажимент е да поддържаме българската кино промишленост. С акцията “NOVA поддържа българските филми” показахме, че одобряваме за своя идея одобряването на българските артисти, режисьори и продуценти. За последните 3 години (2016, 2017 и 2018) излъчихме близо 7 пъти повече български филми и сериали в праймтайма, което възлиза на над 620 ефирни часа.

Николай Андреев: Разбира се, ще продължим да влагаме във висококачествено спортно наличие. Както знаете, в програмата на DIEMA XTRA и PLAY DIEMA XTRA извънредно предлагаме едни от най-популярните международни надпревари като българското футболно състезание, мачовете за купата на България, британската Висша лига, купата на Лигата на Англия, надпреварите от Формула 1, баскетболните срещи от НБА, най-интригуващите боксови мачове. Инвестицията ни е огромна, защото цената за закупуване на съответните телевизионни права за лъчение непрестанно се усилват.

- Нова има и доста огромен дял в интернет - новинарски уеб сайтове, уебсериали, уеб сайтове за търговия. Какво ще се случва с наличието на групата в новите медии?
Николай Андреев: Уебплатформата на НБГ “НетИнфо” доближава до 80% от онлайн потребителите в България. За разлика от всички останали медии конкуренцията при цифровите е голяма. На това поле влизаш в пряк конфликт с най-големите международни играчи. Ако за малко не следваш трендовете на пазара, доста бързо можеш да излезеш от него. Затова и ние се опитваме да бъдем и там още веднъж иноватори и да сътворяваме нови услуги и уеб сайтове, които да дават отговор на търсенето както на потребителите, по този начин и на рекламодателите си.

- Ще изяде ли интернет малкия екран?
Вяра Анкова: Този въпрос и тематика се дискутират от дълго време. “Нова Броудкастинг груп” започва процеса по цифровата си промяна преди повече от 5 години и понастоящем сме най-голямата мултиплатформена медийна група в България. Вярвам, че в България в идващите години малкия екран ще остане водещата медия и моторът в рекламното обмисляне. Средно дневно над 3,1 милиона души включват Нова тв по някое време, към 3,7 милиона включват на някой от каналите на “Нова Броудкастинг груп” и почти 4 милиона гледат най-малко за малко някой от всичките канали в комерсиалното портфолио на НБГ. Това прави над 80% от среднодневната публика на всички малките екрани в страната - сигурен индикатор за силата на малкия екран, която би трябвало на всеки един рекламодател. Разбира се, допълвайки акциите си и с вложения в цифровото ни наличие, единствено може да обогати и укрепи резултата от нея. В международен мащаб по-скоро се вижда наклонност на усилване на медийната консумация в резултат на появилите се нови платформи, само че малкия екран резервира основна позиция в медийния микс.

- Пролетният сезон приключва с извънредно висока гледаемост за Нова тв. На какво се дължи зрителският интерес?
Николай Андреев: За следващ път Нова тв завършва пролетния сезон с позитивен резултат. Според данните на водещия световен снабдител на пийпълметрични данни Nielsen Нова тв е безапелационен водач измежду популацията в дейна възраст (18-49 г.). Трите български сериала “Дяволското гърло”, “Откраднат живот”. “Любовта лекува” и “Господин Х и морето”, шоу стратегиите “Като две капки вода” и “Hell`s Kitchen” и още три риалити формата в най-гледаното време затвърждават лидерската позиция на Нова тв измежду популацията в дейна възраст (18-49 г.).

Вяра Анкова: Силните резултати не са съсредоточени единствено в праймтайма. Нова тв съумява да усили с над 10% аудиторния си дял измежду цитираната публика и в дневната си стратегия. Резултатите от пролетния ефирен сезон демонстрират нарастване и на преднината на Нова тв по отношение на втората по гледаемост телевизия в българския ефир от 24% на 33% приблизително дневно.

- Отдавна мина времето, в което конкурентните малките екрани пазеха в цялостна загадка (или най-малко се опитваха) какво ще излъчват през идващия сезон. Какво приготвя Нова тв за есента?
Вяра Анкова: През есента сме подготвени да предложим на феновете още по-силна стратегия. Вярвам, че ще ги изненадаме прелестно с новите формати. Вече обявихме първия от тях - “Игри на волята: България”, по който ще си партнираме с “Олд скул”. Популярното международно риалити стъпва на българска земя, с цел да открие храбри и волеви българи. Ще забележим по какъв начин в предаването се съчетават физически тествания и стратегическа мисъл. Ние, българите, имаме мощен дух, притежаваме убеденост и устойчивост. Освен естествената хубост на България скоро по NOVA ще забележим тъкмо тази композиция от качества, с която можем да се гордеем като нация. Работим и по още няколко плана, в това число и кино Те към този момент бяха показани и утвърдени от нашите акционери. Намерението им е за повече български сериали, по-голямо наличие на български продукции в ефира на малкия екран, изобщо още по-силна българска телевизия. Проектите са в друга фаза на развиване, което е нашето заричане към феновете, че са обезпечени още нови страсти в няколко следващи сезона.

- Дълго време “Господари на ефира” беше огромната тв мистерия - ще го има ли, или не. В последна сметка продуцентите оповестиха, че стартират да го излъчват онлайн наесен. Защо не постигнахте съглашение при договарянията? Това ще попречи ли да работите със същите продуценти по други планове?
Николай Андреев: „ Господари на ефира” е предаване с доста дълга история в българският ефирен ефир. Това разреши на предаването в продължение на доста години да бъде едно от най-предпочитаните от телевизионния фен, само че в последните интервали докара и до известна отмалялост и отлив на гледаемост. Водихме дълги договаряния по какъв начин форматът „ Господари на ефира” да продължи телевизионния си живот. В последна сметка не постигнахме консенсус по всички оферти. Но с сътрудниците ни от “Глобал” продължаваме да споделяме общи триумфи. Седмият сезон на “Като две капки вода” имаше извънреден триумф. Шоуто приключи своя сезон като най-гледаното предаване от 18-49-годишните на българския ефирен пазар през тази пролет - 43,2% от тази публика избраха шоуто и това е над два пъти повече от феновете, избрали конкурентната телевизия по същото време. Над 3,2 милиона са видеогледанията на шоуто в онлайн платформите на компанията.

- Едно от новите неща в Нова тв беше брилянтният сериал “Дяволското гърло”, с което поставихте нов стандарт в българските сериали. Ще има ли втори сезон? И ще има ли продължение другият доста сполучлив сериал по Нова тв - медицинският “Откраднат живот”?
Николай Андреев: Това е още едно чудесно партньорство, с което доста се гордеем. С “Дрийм Тийм” към този момент сме в търсене на нова вълнуваща история като тази в “Дяволското гърло”. Той е регистриран като обичания български сериал тази пролет с аудиторен дял 30,5% измежду феновете на възраст 18-49 години. А “Откраднат живот” е удивителен сериал с голям брой фенове, които води след себе си. През есента на тази година ще зарадваме феновете на NOVA с нов сезон на “Откраднат живот”.

- Досега ви запитвам единствено за занимателни формати и сериали, само че гръбнакът на една телевизия въпреки всичко са новините и настоящите излъчвания. Още повече че и госпожа Анкова е измежду най-опитните новинари в страната. Как Нова тв ще ги развива?
Вяра Анкова: Данните на Nielsen демонстрират, че през пролетния сезон феновете сред 18 и 49 години избират новините и настоящите излъчвания на NOVA. Сутрешните ни блокове “Здравей, България” и “Събуди се” са безспорният избор по отношение на тези на конкурентните малките екрани, като и в двете излъчвания отчитаме растеж по отношение на резултатите от пролетта на 2018 година. Увеличава се и аудиторният дял на “Плюс-минус”. Коментарът след новините”. Има огромен капацитет за развиване на публицистични формати. Централната емисия вести също е постигнала по-голяма гледаемост при феновете сред 18 и 49 години. Техните условия са доста високи. Расте нуждата от достоверна, професионална, виновна информация. Затова диалогът за журналистическите стандарти е тъкмо толкоз същностен, колкото диалогът за свободата на словото - правота, инспекция на информацията, разнообразни гледни точки. Особено в този момент, когато опасността от фалшив вести е тематика по целия свят. Думите са независимост, само че и отговорност. - Какво се случва на телевизионния пазар? Очаква ли се смяна в комерсиалната политика на медийната група?

Николай Андреев: Последните няколко години рекламният пазар бележи растеж, непосредствен до двуцифрения. Следим резултатите от началото на годината, което ни демонстрира, че тази наклонност се резервира. Интересът към нашата медийна група нараства заради сериозните вложения в наличие в телевизионните и цифровите ни платформи Разнообразните стратегии подтикват рекламодателите да отделят спомагателни рекламни бюджети в специфични планове. Забелязва се нараснал интерес и към потреблението на различни рекламни форми.

Търговската ни политика се резервира такава, каквато е и през последните години. Мащабните вложения в програмно наличие, поддръжка на българските продуцентски компании в композиция с цифровото наличие на мултимедийните платформи ни дава опция да бъдем желан сътрудник за всеки клиент.

Вяра Анкова е изпълнителен шеф на “Нова Броудкастинг Груп”. Тя се причислява към екипа на медийната компания през 2017 година, заемайки позицията Генерален шеф “Информация”, като в интервала януари - април 2019 година е пълномощник. В два поредни мандата от 2010 - 2017 година е Генерален шеф на Българската национална телевизия.

Николай Андреев е изпълнителен шеф на “Нова Броудкастинг Груп”. Професионалният му опит в областта на телевизионния и финансов мениджмънт е извънредно богат. Почти 10 година той е финансов и административен шеф в медийната компания. От януари до април 2019 година е пълномощник. През 2014 година печели оценката “Най-добър финансов директор” за приноса му към развиването на специалността и към развиването на “Нова Броудкастинг груп”.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР