Ръст на антисемитизма и случаи на религиозна дискриминация и тормоз

...
Ръст на антисемитизма и случаи на религиозна дискриминация и тормоз
Коментари Харесай

Ръст на антисемитизма в България отбелязва докладът на САЩ за религиозните свободи по света

Ръст на антисемитизма и случаи на религиозна дискриминация и тормоз на религиозни малцинства в страната записва в частта за България в годишния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за религиозните свободи по света през 2023 година Документът беше показан нощес от държавния секретар Антъни Блинкен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки законовата възбрана за пропагандиране на фашизъм или други антидемократични идеологии, управляващите рядко ползват закона, а сувенири с нацистки знаци се оферират в туристическите региони в страната, написа в документа и се прибавя, че продължава и потреблението на антисемитски език и изображения от някои политически партии и водачи.

„ Еврейската неправителствена организация " Шалом " неведнъж изрази паника по отношение на ескалиращата обществена тирада на омразата и антисемитизма, в това число в обществените мрежи, и обидните графити. Темите включваха " присъединяване на българските институции в популяризирането на погрешни теории и изопачаването на историята на еврейското население под българско ръководство по време на Втората международна война ".
Еврейската общественост стачкува против присъединяване на издателство " Еделвайс ", което отпечатва книги за отказване на Холокоста, в панаири на книгата навън “, пишат американските управляващи.

В отчета е маркирано, че чиновници от американското посолство в България са провели няколко срещи с „ Шалом “, на които са разискали възходящата антисемитска изразителност.
„ Впоследствие посолството осъди религиозната дискриминация, нетолерантността и речта на омразата против еврейската общественост посредством изявления в обществените медии и събития в цялата страна “, написа в заключителната част на документа.

В отчета е маркирана възбраната на провеждането на „ Луковмарш “ в София от кмета на града през февруари. Събитието в чест на антисемитския водач от 40-те години на предишния век военачалник Христо Луков беше анулирано откакто обществеността стачкува против него, се отбелязва в документа. Посолството на Съединени американски щати също осъди провеждането му.

През предходната година българските съдилища са траяли да отхвърлят и претенциите на Главното мюфтийство към парцели като джамии, учебни заведения и земя, иззети от бившето комунистическо държавно управление, като са показали, че то не е явен приемник на притежателите на тези парцели, написа още в документа.

В него се изброяват и няколко случая на ограничение на религиозните свободи, като и на насилствени дейности против представители на религиозни малцинства.

„ През септември 2023 година локалната власт в град Петрич анулира фестивала " Индия " на Международното общество за Кришна схващане, откакто политическа партия заплаши да наруши провеждането на събитието. През февруари Софийският апелативен съд удостовери решението на по-долна инстанция, с което се отхвърля регистрация на Българската православна старостилна черква.

„ Свидетелите на Йехова “ обявиха, че дискриминационни разпореждания, ограничаващи религиозните им практики, към момента са в действие в няколко общини, само че рядко се ползват. Те обаче оповестяват, че до края на годината локалната администрация във Варна не е дала отговор на молбата им да построят място за поклонение в града “, написа в документа.

В отчета е разказан и казусът, при който през март 2023 година полицията арестува протестантския свещеник Петър Благоев и претърси дома му и Евангелската петдесятна черква в Перник. Според полицията акцията е била ориентирана против пазаруването на гласове по време на предизборна акция.

Споменават се и случаи на мъж, който крещял, ритал и преследвал двама членове на религиозното течение „ Свидетели на Йехова “, които проповядвали от врата на врата. „ Към ноември полицията продължава да проверява побоя над един очевидец на Йехова през 2022 година и заливането с течност на лицето на различен във Варна през същата година “, се споделя в документа.

Докладът въпреки всичко отбелязва, че през цялата година Националният съвет на религиозните общности (НСРО), в партньорство със Столична община, е провел поредност от събития за поощряване на религиозната приемливост, а през януари (2023 г.) Софийският областен съд е удостоверил оправдателната присъда на пастора на Божията черква в България, упрекнат през 2020 година в осъществяване на великденска работа макар свързаната КОВИД-19 възбрана за обществени събирания.

В документа се показва, че няколко пъти чиновници на посолството са разговаряли и с ръководители на Българската православна черква (БПЦ), с които са разискали редица въпроси, в това число речта на омразата и междурелигиозния разговор.

В американския отчет се припомня още, че българската конституция планува независимост на религията и съвестта. Религиозните групи могат да правят богослужения, без да се записват, само че записаните групи получават финансови и други облаги и правна отбрана.

Конституцията признава източното православие за " обичайната " вяра в страната, а законът освобождава Българската православна черква от регистрация. В някои общини има наредби, които не разрешават разнообразни религиозни действия на нерегистрирани групи.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР