Рапанът е единият от двата най – инвазивни чужди видове

...
Рапанът е единият от двата най – инвазивни чужди видове
Коментари Харесай

Рапанът си остава истинска напаст за Черно море

Рапанът е единият от двата най – инвазивни непознати типове в Черно море. Това демонстрира отчет на Института по океанология „ Проф. Фритьоф Нансен “ – Българска академия на науките (Варна), който бе показан пред медии, съобщи кореспондент нa Moreto.net.

В нашето море има открити общо осем непознати инвазивни типа. Именно измежду тях е рапанът. Той попада в Черно море през 40 – те години на предишния век от Далечния Изток прикован по корпуса на кораби. За към 15 годни съумява да се популяризира интензивно по всички черноморски крайбрежия. Счита се, че е довел до изгубването на ядливата стрида в Черно море. Той няма конкуренция в храненето, няма заболявания и паразити върху него, което способства развиването му.

Изследванията сочат, че не се среща на дълбочина над 40 метра, тъй като е прекомерно топлолюбив. В последните години популация му е с по – ниски стойности. Той съставлява заплаха за всички типове миди.

Другият по – сериозен инвазивен тип, навлязъл от от Атлантическия океан, е Гребеновидната медуза Мнемиопсис лейди (Mnemiopsis leidyi, която се храни със зоопланктон. Размножава се извънредно бързо. Изхранването му със зоопланктон съставлява сериозен проблем, тъй като това е главен хранителен източник и за хамсията, ларвите на сафрида и трицоната. През 1997 година се появява различен тип, който храни с въпросния организъм и това ненапълно води до баланс.

Траленето на морското дъно в търсене на трицона, рапан и бяла мида продължава да бъде сериозен проблем. Смята се, че годишно се тралират към 60 – 80 % от морското дъно до 200 метра дълбочина. Истински инвазивното тралене визира трайно към 10 – 20 % от дъното и дава отражение върху дънните местообитания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР