Рано тази сутрин в суданската столица Хартум се чуваха изстрели

...
Рано тази сутрин в суданската столица Хартум се чуваха изстрели
Коментари Харесай

Конфликтът в Судан без признаци на затихване, гражданите се подготвят за още насилие

Рано тази заран в суданската столица Хартум се чуваха изстрели и сражения, а Организация на обединените нации предизвести, че филантропичната конюнктура в Судан е сериозна. На този декор двата враждуващи лагера още веднъж се упрекнаха взаимно в нарушение на примирието в продължаващия към този момент трета седмица унищожителен спор, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Стотици хора бяха убити, а хиляди пострадаха, откакто на 15 април от дълго време тлеещата битка за власт сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) прерасна във въоръжен спор.

Въпреки многочислените обещания за преустановяване на огъня, насилието още веднъж раздруса столицата Хартум, а това крие заплаха да възпламени още веднъж етническия спор в обширния западен район Дарфур.

Двете страни обявиха, че формалното съглашение за преустановяване на огъня, което трябваше да изтече в среднощ, ще бъде удължено с още 72 часа, което съгласно Съюз на българските писатели е " в отговор на интернационалните, районните и локалните апели ". Армията съобщи, че се надява, че бунтовниците, както тя назовава Съюз на българските писатели, ще се придържат към съглашението, само че счита, че те имат намерение да не престават с офанзивите.

Най-малко 528 души са починали, а 4599 са ранени, заяви министерството на опазването на здравето на Судан. Организация на обединените нации също оповести сходен брой починали, само че счита, че действителното число е доста по-голямо.

Мнозина се опасяват за живота си, защото двамата най-влиятелни мъже в Судан водят война в страната, която от десетилетия е разтърсвана от цивилен войни, преврати и стопански компликации.

" Трябва да продължа да работя, изключително при тези условия. Всичко е по-скъпо ", съобщи Абделбаги, който има бръснарница в Хартум. " Появявам се на работа за два-три часа, след което затварям, тъй като не е безвредно ", добави той.

Сраженията докараха Судан до революция, провалила подкрепяния от интернационалната общественост преход, целящ установяването на демократично държавно управление, и принудиха десетки хиляди хора да избягат в прилежащите страни.

Това задълбочи и филантропичната рецесия в страната, където една трета от популацията е било подвластно от някаква форма на филантропична помощ преди експлоадирането на сраженията, съобщи Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси. " Мащабът и динамичността на протичащото се в Судан са невиждани. Изключително обезпокоени сме от отражението на спора в кратко-и дълготраен проект върху хората Судан, и върху по-широкия район ", добави той.

Ръководителят на суданската войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, съобщи че в никакъв случай няма да седне на масата за договаряния с началника на Силите за бърза поддръжка (СБП) военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут още като Хамети, който на собствен ред съобщи, че ще беседва единствено откакто армията приключи военните дейности.

В столицата Хартум военните се борят със силите на военачалник Дагало, които са се укрепили в жилищните региони на града. Досега в сраженията се вижда по какъв начин по-гъвкавите бойци на Съюз на българските писатели се разпръскват из целия град, до момента в който по-добре въоръжената войска на военачалник Ал Бурхан се пробва да ги порази основно посредством въздушни удари с безпилотни летателни апарати и изтребители.

Конфликтът накара десетки хиляди хора да избягат отвън границите на Судан и провокира предизвестия, че страната може да се разпадне, като в същото време дестабилизира така и така размирния район. Военните дейности накара и непознатите държавни управления да се опитат да изтеглят своите жители, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР