Рано тази сутрин е подпален Културният център „Иван Михайлов” в

...
Рано тази сутрин е подпален Културният център „Иван Михайлов” в
Коментари Харесай

Подпалиха Културния център „Иван Михайлов” в Битоля

Рано тази заран е запален Културният център „ Иван Михайлов” в Битоля. „ Очакваме всички способени институции в най-кратки периоди да разкрият причинителите на този вандалски акт”, оповестиха от Културния център. Оттам чакат „ виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се”.
БГНЕС напомня, че след формалното разкриване на Културния център преди два месеца в районен съд Македония стартира масирана антибългарска акция, в която участваха и публични представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.
През април министър председателят Кирил Петков посети Битоля в Република Северна Македония, където взе участие в формалното разкриване на клуба на Културния център „ Иван Михайлов”. Визитата бе първото посещаване на български министър-председател в Битоля. В събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Изборът на име на клуба провокира гневни реакции измежду македонския политически хайлайф, в това число от страна на президента Стево Пендаровски, който съобщи, че „ да се именува културен обект на разположение, което е потвърден помощник на фашисткия режим от Втората международна война”, не оказва помощ за доближаването сред София и Скопие.
„ Откриването на клубове на българската общественост е безусловно несъмнено в Република Македония. Българската общественост има тази опция, независимост и поощряване да провежда и демонстрира своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, само че не по метод, който да предизвика или смущава други граждани”, сподели тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.
„ Разбира се, едно от догатките ни беше, че визитата точно на център, който носи противоречиво име тук, може да има скрити претекстове, а това е, че разногласието е спор за правата на индивида и че българската общественост не се употребява от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген “, сподели Османи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР