Рано сутринта в понеделник вратите на Уестминстърското абатство отвориха за

...
Рано сутринта в понеделник вратите на Уестминстърското абатство отвориха за
Коментари Харесай

Кой присъства и кой – не на погребалната церемония на Елизабет II?

Рано сутринта в понеделник вратите на Уестминстърското абатство отвориха за формалните посетители в погребалната гала на Елизабет II.

В нея се включиха английски депутати, както и шестима от 15-те министър председатели, с които Елизабет II е работила по време на ръководството си, в това число и последния - Лиз Тръс , която кралицата назначи на работа дни преди гибелта си. Представители на Северна Ирландия, Уелс и Шотландия , както и водачите от Общността на нациите, също бяха в абатството.

На погребалната гала участваха и кралски фамилии от целия свят. Срещу най-новия монарх в Европа – Чарлз III, в Уестминстърското абатство седна най-старият – датската кралица Маргрете II , която отбелязва 50 години от коронацията си, само че промени проектите за празника, с цел да уважи английската кралица.

Представители на десетки страни и организации също дойдоха в Лондон – измежду тях президентите на Германия, Франция и Съединени американски щати, както и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.

На фона на войната в Украйна първата дама на страната – Олена Зеленска , също участва на церемонията, до момента в който Русия остана без формален представител от президентството си, откакто стана ясно, че Владимир Путин не е поканен . Саудитският принц Мохамед бин Салман също не беше в абатството след публични рецензии против наличието му на церемонията.

А папа Франциск – последният от петима глави на Римокатолическата черква, с които Елизабет II се е срещала – отхвърли наличие и изпрати на свое място почитан духовник, роден в английския град Ливърпул.

Ден по-рано доста от водачите, в това число и българският президент Румен Радев , се поклониха пред ковчега на кралицата в постройката на Народното събрание и написаха своите послания в съболезнователната книга за Елизабет II.

В неделя новият крал - Чарлз III, посрещна събралите се в столицата политици и монарси на банкет в Бъкингамския замък.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР