Рано сутринта в петък залата за пристигащи на летището Лутън

...
Рано сутринта в петък залата за пристигащи на летището Лутън
Коментари Харесай

Коронавирус: Стотици български работници напълниха за кратко британско летище

Рано сутринта в петък залата за идващи на летището Лутън в Лондон се съживи след 10-дневно прекъсване заради пандемията от ковид. Над 100 пасажери дойдоха от българската столица София, оповестява " Гардиън ".

Повечето от идващите са сезонни аграрни служащи на път към плодови и зеленчукови ферми в Обединеното кралство . Други споделят, че са пристигнали да работят на строителни площадки, като водачи на камиони или в магазини за кебап .

Сред първите посредством залата за идващи е Сакак, 35-годишен мъж от село покрай София , който помоли да не се разкрива фамилното му име. Той и всички останали пасажери носеха маски .

" Трябва да работя, нуждая се от парите ", изяснява Сакак, когато го попитаме за какво е избрал да лети от България, където има относително малко случаи, за Англия, която е една от най-засегнатите от вируса страни в света на глава от популацията. " Идвам да работя във плантация във Англия всяка година; Печеля пари за фамилията си. "
 Англия втора по смъртност от ковид в Европа
Англия втора по смъртност от ковид в Европа

Около 26 100 души в Обединеното кралство са умряли към 28 април

Сакак сподели, че е " малко " обезпокоен от високия % на зараза с Covid-19 във Англия , само че сподели, че " най-после евентуално ще бъде същото в целия свят ". Той добави: " Аз пристигам от умерено село в провинцията и там няма корона. "

Има единствено 1541 доказани случая на Covid-19 и 66 смъртни случая в България, съгласно центъра за проучвания на коронавирусите в университета Джон Хопкинс . Това се съпоставя със 171 253 случая и 26 771 смъртни случая във Англия.

Сакак е на път да работи във плантация в Мейдстоун, Кент. " Работя като водач, който води хората на нивите, с цел да берат малини и ягоди ", сподели той.
 Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа
Британците не обичат земеделска работа, чакат берачи от Източна Европа

Студенти и уволнени британски работници отхвърлят да оказват помощ на фермерите

Докато летището е отворено, то липсва шумът, опашките и опциите за извършване на покупки, които чакаме при пътешестване. Само два полета са планувани да дойдат в Лутън в петък, и двата от София , като ще бъдат доставени няколкостотин пасажери , спрямо предпандемична междинна стойност от 49 000 пасажери.

Няма къде да закупите коктейл, бира или даже кафе , защото всички магазини са затворени. Повечето паркинги са затворени, само че двама оптимисти, водачи на рейсове са подготвени, с цел да карат новопристигналите до гарата на летището в Лутън, оферират еднопосочен билет до централен Лондон за £96 .

Земеделски производител от Уорикшир в залата за идващи съобщи, че чака да посрещне седем сезонни служащи, наети да берат зеленчуци .

Земеделският производител, който отхвърля да се показа, съобщи, че в случай че служащите от Източна Европа не дойдат да работят във Англия тази година, " декари храна ще изгният по нивите ". Той изясни, че към този момент се е оказало доста по-трудно от нормално да се наемат служащи през този сезон. Само четирима от седемте служащи, които той очакваше, дойдоха.
 Родопчани след карантината си заминавали още веднъж за чужбина
Родопчани след карантината си заминавали още веднъж за чужбина

Решението било икономическо, изяснява кметът

Алиса Коцант, 22-годишна студентка по логика на психиката от Рамсгейт, показа, че е пътувала до България, с цел да види фамилията си преди вируса и се е озовала там. " В Обединеното кралство има повече вирус, в сравнение с в България, само че животът ми е тук ", сподели тя. " Трябваше да се върна. "

Коцант изяснява, че не е изпитвала боязън по време на полета, макар че е затворена с доста други хора и не е в положение да поддържа 2-метрова физическа отдалеченост, както поучава държавното управление.

На летището не е измервана температура на пасажерите, с цел да ревизират за признаци на тресчица , основен признак на вирусната зараза.

Говорител на летище Лутон сподели: " Безопасността на пасажерите и личния състав е наш главен приоритет и ние продължаваме прецизно да прилагаме всички държавни насоки. Това включва надълбоко разчистване, инсталиране на дезинфектанти на летището, маркировка на пода и табели , които да припомнят на клиентите да поддържат безвредно разстояние. Показваме и най-новите насоки за публично здраве по терминалите ".

 Германия вкарва процедура за влизане на български сезонни служащи
Германия вкарва процедура за влизане на български сезонни служащи

Те могат да влязат в страната единствено през избрани интернационалните летища
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР