Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева

...
Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева
Коментари Харесай

Джулая събира млади и стари на брега на морето да посрещнат изгрева

Рано сутринта на 1 юли млади и остарели посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция " Джулай морнинг " символизира недоволството и желанието за независимост на личността.
 
" Джулай Морнинг " или в резюме Джулая (по името на известната ария на " Юрая Хийп " от 1971 година " July Morning " ) е най-традиционният хипи празник в България, зародил в средата на 80-те години на предишния век. Джулай на британски език значи " юли " и от там " Юлско утро ". Въпреки че традицията е обвързвана с хипи придвижването в Америка, тя съществува в България и до през днешния ден.
 
На всеки 30 юни против 1 юли огромни групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, с цел да посрещнат дружно слънцето, което изгрява над морето. Така те считат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.
 
Джулая е неповторим за България заради естеството на неговото пораждане и не се следи в други европейски страни. Твърди се, че е зародил като митинг против комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната ария на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първичните участници.

След рухването на комунистическия режим в страната придвижването продължава да съществува, само че неналичието на първоизточника за митинг трансформира с времето главната концепция на първото хипи-движение в България. Някои настояват, че концепцията към този момент е изгубила своето в началото значение, както и че по-младите хора не са безусловно осведомени с изискванията, при които е зародил този празник или даже кой е създателят на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите утринни лъчи, като знак на зараждащия се живот, е към момента съществена причина хората да го празнуват.-->

Поради прекомерното посещаване след измененията от 1989 година на хора, които са надалеч от хипарската концепция, група от " старите хипари " вземат решение да стартират да празнуват " ивнинга " ( " вечерта " - от July Evening), като се събират в с.Варвара на 30 юни.

Идеята за Джулая е известна и през днешния ден. Сега тя има и различен привкус на бягство от ежедневно потискащата цивилизация, на митинг против самите нас и цялостно освобождение на личността от оковите на огромния град.

С течение на времето " Джулай морнинг " добива все по-широка известност измежду младежите, като местата, на които се празнува, към този момент се разгръщат освен по българското Черноморско крайбрежие, само че и в множеството огромни обитаеми места на страната. Особено известни са крайбрежията на реки и всевъзможни водни басейни, хълмисти местности с допустимо най-широка видимост на терена, както и всяко нагорнище към огромните градове.

Формално изгревът може да бъде посрещнат на всяка тераса с аспект на изток, като за хората, които нямат опция да прекарат нощта навън, това е задоволително, с цел да се усещат съпричастни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР