Рано сутринта Хамас започна масирана ракетна атака срещу израелската територия

...
Рано сутринта Хамас започна масирана ракетна атака срещу израелската територия
Коментари Харесай

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа

Рано сутринта " Хамас " стартира масирана ракетна офанзива против израелската територия от Ивицата Газа . Сирените в Израел бяха задействани в 6:30 часа локално време (съвпада с българското) в доста обитаеми места в страната, в това число в региона на Тел Авив и покрайнините му. Палестинската формация " Хамас " твърди, че към Израел към този момент са изстреляни 5000 ракети . Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари сподели, че минимум 2200 ракети са били изстреляни от Ивицата Газа.

Израелската войска, а министърът на защитата на страната Йоав Галант утвърди извикването на резервисти в армията и подреди въвеждането на " специфична конюнктура в тила " в радиус от 80 км от Газа Ивица, която включва територията на Тел Авив и неговите покрайнини.

Операцията на израелската войска в Газа беше наречена " Железни мечове ".

Първото известие от логистичното командване на израелската войска за паника за въздушно нахлуване е получено към 06:30, след което са били задействани сирените в региона на селището Яд Мордехай покрай границата с Ивицата Газа и в предградията на Тел Авив Ришон Лецион и Бат Ям. Оттогава сирените звучат непрестанно в няколко региона.

Жителите на Южен и Централен Израел бяха посъветвани да стоят покрай убежищата и да следват инструкциите на военните.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху отпътува за Тел Авив, където се организира незабавна среща с управлението на силите за сигурност.а опазването на здравето повече от 500 души към този момент са ранени вследствие на боевете на израелска територия . По-рано беше обявено за минимум 22 смъртни случая.

Ивицата Газа заяви за гибелта на минимум 20 палестинци вследствие на израелски офанзиви.

Според изказване на министъра на защитата на еврейската страна Йоав Галант, палестинското коренно придвижване " Хамас " е оповестило война на Израел.

На собствен ред израелската войска разгласи " положение на подготвеност за война ". В момента началникът на Генералния щаб прави оценка обстановката и утвърждава проектите за продължение на интервенциите на армията.

Въведена е " особена обстановка на сигурност " в централната част на Израел и в южната част на страната в радиус от 0 до 80 км от линията Газа. Този статут разрешава на израелската войска да дава насоки за сигурност на жителите и да затваря уреди.

Израелският президент Исак Херцог съобщи, че еврейската страна е в сложна обстановка. Той прикани всички да следват инструкциите на армията и да запазят успокоение.

Израелската войска стартира офанзиви против Ивицата Газа. Десетки израелски бойни самолети нанасят удари по цели на " Хамас " в Ивицата Газа. Израелската войска удостовери проникването на палестински бойци в страната . По-специално, съгласно известията, въоръжени палестинци са влезнали в четири селища, ситуирани на израелска територия покрай Ивицата Газа . Представители на израелските отбранителни сили споделиха, че проникването е по суша, море и въздух благодарение на парапланери. Съобщава се за смъртни случаи.

Има конфликти сред израелски бойци и палестинци на израелска територия . Много локални поданици и туристи, които пристигнаха в южната част на Израел през последния ден на еврейския празник Сукот, са изложени на риск. Има известия, че палестинци са влизали в домовете на израелски поданици, до момента в който самите израелци може да се крият в убежища или бронирани пространства в жилища.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху назова протичащото се пълномащабна война, подреди всеобща готовност на резервисти и сподели, че в рагът ще заплати цена, невиждана до момента.

Мохамед Дейф, военният водач на групировката " Хамас " , която управлява Газа, сподели: " Решихме да обявим, че търпението ни е свършило ".  Палестинският президент Махмуд Абас , който е и водач на враждуващата с `Хамас " партия " Фатах " и ​​признат водач на палестинската власт, който управлява Западния бряг, сподели, че палестинският народ има право да се пази от " терора на заселниците и окупационните сили . " Той направи изказването по време на незабавна среща, свикана в град Рамала на Западния бряг.

От " Хамас " настояват, че са заловили повече от 35 израелски бойци и заселници .

Световните водачи осъдиха ескалацията на напрежението в Близкия изток и упрекнаха " Хамас " за нея.

Англия " недвусмислено осъжда " изненадващото нахлуване на палестинската ислямистка формация Хамас против Израел в събота, сподели външният министър Джеймс Клевърли .

" Обединеното кралство недвусмислено осъжда ужасяващите офанзиви на Хамас против израелски цивилни. Обединеното кралство постоянно ще поддържа правото на Израел да се пази ", сподели Клевърли в обява в обществените медии.

Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че е шокиран от офанзивите.

Германският външен министър Аналена Бербок осъди интервенцията, стартирана от палестински радикали на израелска територия. Според нея Израел " има право, в сходство с интернационалното право, да се отбрани от тероризма ".

Българският министър председател Николай Денков също осъди " терористичните офанзиви на " Хамас ".

" Категорично съдя терористичните офанзиви на " Хамас " над Израел и насилието над почтените израелски жители. Изразявам цялостна взаимност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези офанзиви. Осъждам тероризма във всичките му форми, " се споделя в изказването на премиера.
 Десетки ракети бяха изстреляни от Газа към Израел
Десетки ракети бяха изстреляни от Газа към Израел

Съобщения за ранени и потърпевши
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР