Рано преди обед във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

...
Рано преди обед във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Коментари Харесай

Планът за възстановяване: Кое правителство е "некадърно и безотговорно" - сегашното или на ГЕРБ

Рано преди обед във вторник водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде конференция, на която съобщи: " Това държавно управление и служебното държавно управление безусловно провалиха проекта за възобновяване и през вчерашния ден Европейска комисия понижи общата сума на безвъзмездните средства с промяна за 578 милиона евра. Губят се милиарди от несръчност, от безнаказаност. "

Той сподели това във връзка известието, че вместо 6.27 милиарда евро избраната от Европейска комисия сума за България за възобновяване от коронавирус рецесията е поправена на 5.69 милиарда евро. Корекцията е планувана в разпоредбите на европейския фондNextGenerationEU, ако стопанската система на дадена страна се е развивала по-добре от прогнозите все още на определянето на сумите за другите страни от Европейски Съюз . България се оказва в групата на страните с по-добри от плануваните стопански индикатори, поради което и плануванаъа в началото поддръжка автоматизирано е понижена.

Така на 22 страни от Европейски Съюз е понижено грантовото финансиране от фонда за възобновяване, а единствено пет страни са получили надлежно нарастване.

Няколко часа по-късно от Министерството на финансите излязоха с отговор на рецензиите на водача на ГЕРБ. " Министерството на финансите е изцяло според с определението " несръчност и безнаказаност " , само че то се отнася за държавното управление на Бойко Борисов, което през февруари 2021 година е подкрепило и е гласувало в Европейски Съюз задължението за понижение на средствата по Плана за възобновяване и резистентност като част от правната рамка на Механизма за възобновяване и резистентност ", се споделя в известието на ведомството .
Реклама
От там напомнят, че в подписаната точно от държавното управление на господин Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безплатно финансиране да бъде преизчислено въз основата на действително регистрирания стопански напредък през 2021 година

" Данните за този напредък са финализирани към юни 2022 година, въз основата на което е направено понижението за страната ни - тъй като България има по-добри стопански индикатори от междинните за Европейски Съюз. Промяната в средствата от Плана за възобновяване и резистентност е вследствие на по-добър от упования стопански напредък за 2021 година Тъй като българската стопанска система надвиши упования към февруари 2021 година напредък, до момента в който други европейски стопански системи се показаха под упованията, въз основата на признатата при започване на 2021 година правна рамка към тях бяха пренасочени средства сред страните членки ", изясняват от министерството.

В известието се споделя също, че осъществяването на българския проект за възобновяване е в ход, а държавното управление в последните три месеца слага интензивно на европейско равнище въпроса за компенсиране понижението на грантовите средства с друго европейско финансиране, в това число по линия на ново финансиране за страните, търпящи енергийни последствия от войната в Украйна.
Свързани публикации Кои страни към този момент употребяват парите от фонда за възобновяване на Европейски Съюз 28 юни 2022, 12:16 Важни промени при публичните поръчки чакат в Народното събрание 23 юни 2022, 15:49 Новите влакове за 1 милиарда лева Доставка до 2026 година 20 юни 2022, 11:22 Четирите риска за стопанската система, в случай че няма парламент и постоянно държавно управление 9 юни 2022, 11:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР