Рано или късно на всеки работещ му се налага да

...
Рано или късно на всеки работещ му се налага да
Коментари Харесай

Кога ни е необходим болничен и за какъв срок може да го получим?

Рано или късно на всеки работещ му се постанова да си вземе болничен. Какво би трябвало да знаем за него:

Болничният лист се издава в деня, в който се откри краткотрайна нетрудоспособност. Не се позволява издаване на болничен лист, в който датата на започването на краткотрайната нетрудоспособност е по-късна от датата на издаването му, т.е. не се позволява авансово издаване на болничен лист. 

Важно е да се означи, че болничен лист за минало време без прелиминарен обзор на болния не се издава. Изключение се позволява най-вече до два дни в случаи на тежки остри или изострени хронични болести, когато при прегледа обективната находка, отразяваща естеството и стадия на даденото заболяване, потвърждава, че лицето е боледувало и е било в положение на краткотрайна нетрудоспособност, само че прегледът не е могъл да бъде осъществен.

 

Лекар/зъболекар – може да издаде един болничен лист за оптимален период от 14 непрекъснати календарни дни, или няколко болнични листове, но за не повече от 40 дни с спиране в една календарна година. Зъболекар може да ви издаде болничен лист единствено за болести от неговата компетентност. Център за незабавна помощ – за период дп 3 календарни дни. 

Ако и след тези 14 дни продължавате да не сте дееспособен, би трябвало да се обърна към комисия. Тя може да ви позволи непрестанен отпуск за период до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. 

Болният не може да откаже болничен лист. Ако лекуващият доктор или лекарската комисия са установили положение на нетрудоспособност, само че обезпечения откаже да му се издаде болничен лист, последният наложително се издава и служебно се изпраща на работодателя, където работи обезпечения.

Първите 3 работни дни от болничния се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане за месец, по време на който  е настъпила неработоспособността.

След трите дни, заплащането за болничния към този момент е от Национален осигурителен институт и също е % от брутната заплата на болния, като за общо заболяване получавате 80% от среднодневното брутно трудово заплащане, а при трудова акцидент и професионална болест – 90%. 

Например, в случай че лекарят Ви е изписал 5 дни домашно лекуване, а брутната Ви заплата е 1000 лв. на месец, дневната Ви заплата за месец с 21 работни дни е 47,6 лв.. За първите 3 работни дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лв. дневно или общо 99,9 лв.. За идващите 2 работни дни компенсацията се поема от Национален осигурителен институт, който би трябвало да Ви изплати 76,2 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР