Рано е да се предвижда кога ще свърши петата вълна.

...
Рано е да се предвижда кога ще свърши петата вълна.
Коментари Харесай

Епидемиолог: Не знаем дали Омикрон протича по-леко или защитата е от ваксините

" Рано е да се планува по кое време ще свърши петата вълна. В някои страни виждаме назад понижаване. Аспектът е дали болестта протича по-леко е мъчно да се каже. При висок брой случаи имаме по-нисък брой хоспитализации, само че данните идват от страни с висока имунизация. Затова не можем да кажем дали е с по-меко протичане или поради отбраната от ваксина ". Това съобщи в ефира на Нова доктор Петър Марков, епидемиолог.

По думите му елиминирането на Коронавирус от човешката популация е доста малко евентуално.

" За премахване на един патоген са нужни три условия - дълготраен имунитет на организма против него, вирусът да не е доста високо инфектиран и да не се популяризира измежду други биологични типове. Нито едно от тях не е изпълнено при ковид ", изясни той.

Епидемиологът добави, че не можем да сложим преграда на разпространяването на Коронавирус, а имунизацията оказва помощ за леко протичане и ограничение на смъртността.

" Дори да отстраняваме вируса от хората, той постоянно може да се завърне посредством животни. Кучетата и котките са податливи на заразяване, както и маймуните и огромните котки от зоопарковете ", уточни доктор Марков. Според него основният проблем у нас е неспазването на ограниченията.

" Препоръчвам по-внимателно бранене от Омикрон, тъй като прекомерно малко знаем. Нужни са и по-строги ограничения, както и да се носят защитни маски ", безапелационен е епидемиологът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР