Рано е да кажем дали това е оформена втора вълна.

...
Рано е да кажем дали това е оформена втора вълна.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни

„ Рано е да кажем дали това е завършена втора вълна. За момента можем да кажем, че това е забележителна смяна в обстановката. Случаите на COVID-19 през последните две седмици са много повече “. Това разяснява пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
„ Ако това беше изолирано българско събитие, можехме да търсим аргументите и в разхлабването на ограниченията. Но виждайки какво става към нас, ние сме на пето място на Балканите “, добави специалистът.
По думите му Щабът за битка с ковид ще изиска удължение на изключителната епидемиологична конюнктура и след 30 юни поради многото инфектирани в последните дни. „ Разликата в този момент е, че се научихме на доста неща, че лечебните заведения са в подготвеност да одобряват пациенти. считам, че успяхме да реализираме задачите си “, съобщи доцент Кунчев. Той отхвърли появилите се изказвания, че силата на вируса понижава, като посочи, че все още няма научна информация за това.
„ Там, където се позволява неспазване на ограниченията, там се появяват и новите случаи. Ще продължим да имаме и импорт на случаите. Една част от хората, работили в касапница в Германия, са българи, които са се завърнали, други занапред ще се завръщат “, сподели още доцент Кунчев и добави, че казусът не е в границите, а в държанието на хората.
„ Ние не затваряхме хората по домовете като в Гърция, не въвеждахме вечерен час като в Сърбия. Много е комплицирано хем да опазим възрастните хора, хем да не счупим стопанската система. Всички към този момент желаеме да живеем обикновено “, добави той.
Доц. Кунчев още веднъж изрази мнение, че груповият имунитет в този случай не е решение. „ Завършеното епидемиологично изследване в Пловдив сподели, че 1% от хората са с антитела. Не можем да разчитаме на груповия имунитет “, сподели още основният здравен контрольор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР