Рано е да кажем – може и да не се

...
Рано е да кажем – може и да не се
Коментари Харесай

Мистерия: Петков и Янев избягаха от въпроса за допълнителни войски на НАТО у нас

Рано е да кажем – може и да не се случи, сподели Янев, до момента в който Петков замаза с тематиката за Гърция
Мистерия към тематиката с възможното разполагане на военни в България и Румъния поради съветската експанзия по границите на Украйна.

Въпросът е настоящ от няколко дни, откакто пред „ Шпигел “ върховен военачалник от НАТО предложи Алиансът да откри военно наличие на наша територия, както и в северната ни съседка.

Според немското издание предложенията, направени от военачалник Тод Уолтърс, висш главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на процедура ще разширят Засиленото предно наличие на алианса, в границите на което НАТО е разположил военни сили в балтийските страни и Източна Полша.

Днес по време на конференцията с Мицотакис министър председателят Петков  избяга от въпроса и замаза:

„ Разговаряхме в Брюксел в централата на НАТО основно за стратегическа инфраструктура. И тук с Гърция имаме опция още веднъж да дадем една по-добра връзка от Александруполис – Бургас – Варна – Констанца. Тази връзка се състои от пътища, влакове, по едно и също време с това и енергийната би трябвало да е ускори, тъй като тя е стратегическа за региона, само че и за задачите за по-добра сигурност. Това е точната тематика. За войски и брой хора, които да идват в България и в Гърция, до този миг не сме дискутирали в елементи “, очевидно обезпокоен сподели Петков.

От своя страна военният министър и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев не отхвърли сходна теза, само че и не сподели нищо съответно.

„ В рамките на НАТО се разясняват разнообразни разновидности и на този стадий бих споделил, че мненията са на равнище военно-техническо разискване. В този смисъл, преди да бъде взето от финален боен съвет и да приказваме какво би се случило за бъдещи решения, които не са обсъждани към момента на политическо равнище, е малко не напълно правилно “.

„ Разбира се, какво разгласяват другите медии за един вид, който може да се случи, може да не се случи, прекомерно рано е да се приказва изрично какво би се случило по избран сюжет “, добави Янев.

По неофициална информация от Алианса, военните министри на страните членки следва да обсъдят предлагането на идната си среща. В случай, че то бъде признато, окончателното решение ще се вземе на срещата на върха в края на юни в Мадрид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР