Ранното побеляване на косата - козметичен проблем или симптом за

...
Ранното побеляване на косата - козметичен проблем или симптом за
Коментари Харесай

Ранното побеляване на косата може да издава здравословен проблем

Ранното побеляване на косата - козметичен проблем или признак за здравословен проблем?

Ранното побеляване на косата се счита за натурален развой на стареене и постоянно се приема като чисто козметичен проблем. Въпреки това, от ден на ден проучвания сочат, че преждевременното появяване на сивите коси може да се свърже с избрани здравословни проблеми .

Преждевременната поява на сива коса може да демонстрира проблеми в сърдечно-съдовата система

Още през 2017 година египетският доктор доктор Ирини Самуел допусна, че преждевременната поява на сива коса може да демонстрира проблеми в сърдечно-съдовата система. Тя организира съответните проучвания и на процедура удостоверява теорията си.

Една от аргументите, заради които може да стартира да се появява сива коса , е появяването на плака по стените на кръвоносните съдове, водеща до рискови болести. Въз основа на работата на Самуел група учени вземат решение да проведат серия от опити.

Те съумяват да открият, че хората, при които се следи прибързано побеляване на косата , са имали оптимален риск от развиване на коронарна болест на сърцето . Трябва да се означи, че тази връзка е открита при всички участници в изследването, без значение от възрастта, пола и други фактори.

В тази публикация ще разгледаме още няколко вероятни болести и това по какъв начин можем да ги разпознаем.

Недостатък на витамини и минерали

Недостатъците на витамин В12, фолиева киселина и биотин постоянно се свързват с ранното побеляване на косата . Важно е да се знае, че спомагателните признаци като отмалялост, уязвимост, палпитации и меланхолия могат да бъдат свързани с тези витаминни дефекти. Правилната диета и банкет на хранителни добавки могат да оказват помощ в тези случаи.

Автоимунни болести

Автоимунните болести като алоpecia areata, витилиго и заболяването на Хашимото могат да провокират ранно побеляване на косата . Тези болести са присъщи с офанзиви от имунната система против личните кафези на организма, което води до нарушавания в разнообразни системи и органи. Важно е да се консултирате с доктор, в случай че заподозрете такова заболяване .

Стрес и нерви

Хроничният стрес и нерви също могат да допринесат за преждевременното побеляване на косата . Стресът покачва равнищата на кортизол в организма, което може да докара до разрушение на меланоцитите - клетките, които създават меланина, виновна за пигментацията на косата. Практикуването на антистрес техники като йога, медитация и физическа интензивност може да помогне в тези случаи.

Генетични фактори

Генетиката играе основна роля във времето, в което стартира побеляването на косата. Ако вашите родители или близки родственици са изпитали ранно побеляване, е евентуално и вие да сте предразположени към това събитие. Въпреки че генетичните фактори не могат да бъдат изменени, е значимо да бъдете осведомени и да следите други свързани здравословни проблеми .

Хормонални нарушавания

Някои хормонални разстройства, като поликистоза на яйчниците и хипотиреоза, може да доведат до ранно побеляване на косата . Тези условия се диагностицират и лекуват от ендокринолози, които могат да предложат уместно лекуване и промяна на хормоналните равнища.

Околната среда и замърсяването

Вредните въздействия на околната среда, в това число замърсяването, може да въздействат на цвета на косата и да ускорят побеляването. Това се дължи на свободните радикали, които могат да повредят меланоцитите. За да предотвратите това, е значимо да избягвате контакт с нездравословни субстанции и да поддържате здравословен метод на живот.

В умозаключение, ранното побеляване на косата може да се дължи на голям брой фактори, някои от които са свързани със съществени здравословни проблеми .

Ако се сблъскате с ранно побеляване на косата, е значимо да консултирате доктор и да следите своята диета и метода на живот.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР