Ранил Викремесингхе положи клетва като президент на Шри Ланка на

...
Ранил Викремесингхе положи клетва като президент на Шри Ланка на
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Шри Ланка има нов президент

Ранил Викремесингхе постави клетва като президент на Шри Ланка на фона на очакванията, че ще извади страната от икономическите ѝ премеждия.

73-годишният президент постави клетва в строго охранявания парламентарен комплекс в четвъртък.

Бившият министър-председател господин Викремесингхе се счита за извънредно неизвестен измежду обществеността, само че някои протестиращи обявиха, че ще му дадат късмет.

В момента Шри Ланка е обхваната от всеобщи вълнения поради икономическата рецесия.

Мнозина упрекват администрацията на Раджапакса за неприятното справяне с рецесията и считат, че господин Викремесингхе е част от казуса, само че в деня откакто господин Викремесингхе завоюва гласуването в Народното събрание, по улиците имаше малко демонстрации.

Въпреки това сигурността към държавните здания в столицата остана затегната.

" Той е тук - и ще забележим какви ще са дейностите му. Ако не получим никаква храна, никакви медикаменти, ще излезем на улицата ", сподели една жена, която се беше включила към митингите предходната седмица.

Г-н Викремесингхе завоюва огромно болшинство от гласовете на депутатите с поддръжката на ръководещата партия - Народния фронт на Шри Ланка (НФШЛ).

Той победи главния си противник за поста Дулус Алахаперума, народен представител от дисидентската ръководеща партия с поддръжката на опозицията - със 134 гласа против 82.

Целта на господин Викремесингхе е да възвърне политическата непоклатимост, с цел да може страната да възобнови договарянията с Международния валутен фонд за избавителен пакет.

Той съобщи пред Народното събрание, че страната се намира в " доста сложна обстановка " и пред нея стоят " огромни провокации ".

След гласуването обаче мнозина показаха обезсърчение и отчаяние от успеха му.

" Абсолютно съм отвратена от резултата... Не мога да допускам, че 134 души - депутати, които би трябвало да съставляват народа - изцяло подцениха желанията на хората ", съобщи пред Би Би Си активистката Джеана де Зойса.

Протестиращи и хора за новия президент
Защо Шри Ланка е в рецесия?
Може ли новият президент на Шри Ланка да донесе единение?
От месеци Шри Ланка е обхваната от митинги, защото страната на процедура е банкрутирала и е изправена пред изострен дефицит на храна, гориво и други съществени артикули.

Миналата седмица десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на Коломбо, призовавайки някогашния президент Готабая Раджапакса и господин Викремесингхе да подадат оставка.

Г-н Раджапакса избяга от страната в ранните часове на 13 юли, откакто протестиращите нахлуха и окупираха политическата му резиденция. Той отлетя за Малдивите, а по-късно за Сингапур, откъдето подаде формалната си оставка.

Г-н Викремесингхе обаче не подаде оставка, макар че в началото я предложи, а вместо това одобри поста на изпълняващ длъжността президент, когато господин Раджапакса избяга.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР