Ранените до момента са над 2500, съобщи иранската студентска информационна

...
Ранените до момента са над 2500, съобщи иранската студентска информационна
Коментари Харесай

Все повече жертви от труса по границата между Иран и Ирак

Ранените досега са над 2500, заяви иранската студентска осведомителна организация ИСНА, представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В най-силно потърпевшата иранска провинция Керманшах през днешния ден е разгласен тридневен печал, заяви локалното издание "Мехр нюз ".

Според сеизмолозите земетресението по границата сред Иран и Ирак е било с магнитуд 7,3, предават международните организации.

Хиляди починали и ранени при мощен трус сред Иран и Ирак >>

ИСНА се базира на данни от локалната работа по правосъдна медицина, съгласно която се чака броят на жертвите да продължи да пораства.

За момента единствено Иран е огласил предварителни публични данни за жертвите, които стават от ден на ден.

Местните управляващи в Ирак, където е бил епицентърът на труса, осведомят към този момент единствено за шестима починали в провинция Сулеймания, Иракски Кюрдистан.

Според локалните управляващи в Турция още не са регистрирани нито жертви, нито вреди. Жителите на град Диарбекир излезли за малко от домовете си по време на земетресението.

В Багдад главният трус бе усетен за към 20 секунди, оповестиха публицисти от Агенция Франс Прес.

Иранските управляващи чакат броят на жертвите да пораства, защото спасителите постепенно стигат до някои труднодостъпни региони. Държавните медии обявиха, че обстановката в потърпевшите зони е под надзор, и приканиха популацията да резервира успокоение.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей разпореди на държавното управление и въоръжените сили да активизират всички свои средства, с цел да подкрепят хората. Според формалната организация ИРНА трийсетина екипи спасители от Червения полумесец са изпратени в Западен Иран.

В потърпевшите ирански региони започнаха работа полеви лечебни заведения, където хората, прекарали нощта под намерено небе, получават с изключение на здравна помощ храна, вода, топли облекла и горива.

Раздават се палатки, одеяла, някои нуждаещи се са настанени във краткотрайни жилища. Вече са възобновени прекъснатите съобщителни връзки и електроснабдяването, а локалните управляващи дават обещание до часове да обезпечат и опция за придвижване по автомагистралите.

Върховната представителка на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини сподели през днешния ден, че Евросъюзът е подготвен да окаже помощ на Иран и Ирак, които пострадаха от мощното земетресение, предизвикало доста човешки жертви.

"Ликвидацията на следствията от толкоз мощно стихийно злополучие е доста комплицирана задача и Европейски Съюз е подготвен да окаже подпомагане на тези страни ", сподели тя в Брюксел, където дойде за срещата на външните и военните министри от Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР