Ранена птица от вида бял щъркел е изпратена в Спасителния

...
Ранена птица от вида бял щъркел е изпратена в Спасителния
Коментари Харесай

Бял щъркел пострада от токов удар

Ранена птица от типа бял щъркел е изпратена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора в края на предходната седмица, оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите/РИОСВ/ в Русе.

Птицата е открита в землището на с. Зарица, област Силистра, потърпевша от токов удар. Приютена е от гражданин на селото. Експерти по биологично многообразие са направили контролна инспекция на място и са решили, че птицата има потребност от профилирани грижи. Ветеринарните лекари от центъра ще преценяват дали щъркелът има шансове за цялостно излекуване и може да се причисли към ято мигриращи птици.

Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе припомнят, че при намиране на животни в безпомощно положение е належащо неотложно да уведомят екоинспецията или районните дирекции по горите за взимане на ограничения по подготвеност. Не е желателно да се оказва помощ или да се вършат опити за развъждане,тъй като това води до опитомяване и загуба на инстинкти.

Съгласно Закона за биологичното многообразие се не разрешава развъждането,притежаването и предлагането за продажба на взети от природата екземпляри,като санкцията за физически лица е от 100 до 5000 лв.,а на юридическите лица и едноличните търговци се постанова имуществена глоба от 500 до 10 000 лв., се споделя в известието на инспекцията.

От началото на лятото в Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе са получени сигнали за 10 потърпевши щъркели.

Всички са изпратени в избавителен център.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР