Ранен следобед във вторник, 7 февруари. До оранжево-сива сграда на

...
Ранен следобед във вторник, 7 февруари. До оранжево-сива сграда на
Коментари Харесай

``Вдигна се голяма патаклама`` или как родители на ученици от Варна ``свиха`` публиката на проруска конференция - Общество

Ранен следобяд във вторник, 7 февруари. До оранжево-сива постройка на улица „ Капитан Райчо Николов “ във Варна група хора стачкуват безшумно. Мястото е пред читалище „ Искра – 1924 “, на ръба на ромската махала Максуда.

Саморъчно направени плакати, някои оцветени в алено, гласят „ Russia is a terrorist state ” (Русия е терористична държава) и „ Stop Kremlin propaganda “ (Спрете кремълската пропаганда). „ Комунистическият СМЕРШ арестува към 700 хиляди души – към 70 хиляди от тях са разстреляни (над 3000 са български граждани), написа на трети.

Повод за последния е заглавието на отчет, част от към двучасова научна конференция под надпис " Търсеният мир в актуалния свят ".

Присъстващите са 30-ина, в това число лекторите и двама представители на съветското консулство край морето. Един от тях се включва при започване на форума с изчитане на одобрение от съветската посланичка Елеонора Митрофанова.



Думите в него, въпреки да разказват вредите от неприятния Запад и нарушавания международен ред, алегорично съумяват да илюстрират и съветската експанзия в Украйна.

„... (Те) жестоко и безпардонно насаждат своята нравственос, възгледите си за културата и визиите за историята, а от време на време подлагат на подозрение суверинитета и целостта на обособени страни, основават закани за тяхното битие “.

Почти апокрифната читалищната колекция е проведена от Съюза на учените в България (СУБ) – секция история и от Съюз на учените – Варна. Модератор е проф. Нина Дюлгерова от СУБ, учител във Варненският свободен университет, а допреди няколко години и част от екипа на Евразийският център към Историческият факултет на Софийския университет.



Първоначалната информация и покана, публикувана в обществените мрежи ден по-рано, гласи, че измежду лекторите на събитието е възпитаник от варненската Хуманитарна гимназия „ Константин Преславски “, а в публиката ще бъдат възпитаници от 11 клас с профил „ Обществени науки “ в същото учебно заведение.

И по този начин, до момента в който родител на едно от децата не споделя историята в профила си в обществените мрежи.

„ Вдигна се страшна патаклама “, показва различен от родителите с деца в гимназията.

Казусът се репоства стотици пъти, някогашният депутат Стела Николова подава среднощен сигнал до районния учебен инспекторат, други алармират с имейли и позвънявания шефа на гимназията, Държавната организация за закрила на детето, омбудсмана Диана Ковачева, няколко министерства – на образованието, на културата и на външните работи.



Няколко часа по-късно всички дават „ на заден “, и в понеделник доста късно вечерта визитата на децата на конференцията се анулира.
Родителите, сезирали шефа Емил Груев, получили увещание, че възпитаници няма да вземат участие, включително и младежът, готвил отчет за форума.
Отсъствието на учениците не се отразява по никакъв метод на събитието.

Проруската му инерция продължава с внушението, че е отговорна политиката на Запада – „ Опитват се да противодействат на хода на историята “, се споделя още в приветствието на Митрофанова – само че и с подправени обстоятелства и цитати.

Като разказаният с самоувереност от Мила Жечева от Обществения съвет на Български антифашистки съюз, съгласно която НАТО и Европейски Съюз са съумели да осъществят политическо наследство на немския канцлер Ото декор Бисмарк за делене на обществото. „... Достатъчно е да се намерят предатели измежду националните елити, които дотам да трансформират съзнанието на една част от народа, че той да ненавижда всичко съветско... “

„ Имаме източници, които са измислени “, показва присъстващия в салона Павел Попов, някогашен зам.-областен шеф на Варна и с диплом по философия, с което провокира брожения измежду дребното слушатели и лектори.

Коментарът му важи и за разказ на модераторката Нина Дюлгерова, който, в случай че родителите на варненските единадесетокласници не бяха заринали с недоволства институциите, техните деца щяха да чуят.

„ Когато настава обрата във Втората международна война през януари 1943 година след борбата при Сталинград, страните победителки – Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия, канят и Китай – вземат решение, съгласно което всяка от тях е длъжна, в случай че в прилежаща страна или другаде забележи първи проблясъци или развиване на нацизъм, хитлерофашизъм, тази страна победителка (от ВСВ), би трябвало да реализира специфична военна интервенция. Този текст е вкаран в член 52 от устава на Организация на обединените нации “, твърди Дюлгерова.

„ В цитирания член 52 се преглеждат районните организации, които страните могат да основават, споделя Павел Попов, който ревизира документите на международната организация на място.

Отговорът на Дюлгерова гласи, че никой не е идеален и това е неточност на езика.

И въпреки в устава на Организация на обединените нации да има няколко текста, които разискват използването на невоенна и военна мощ против опасност против мира, там на никое място не се загатват думи като фашизъм, нацизъм и прочие

Докато конференцията към момента продължава, от съюза на учените във Варна разгласиха декларация, в която декларират, че „ името на организацията е непозволено забъркано в провеждането на конференцията “, а управителният съвет нито е обсъждал провеждането ѝ, нито е давал позволение за провеждането му.

Междувременно, към края на проявата в читалището във Варна, господин с жълта директория се пробва да желае персонални данни и автограф в отбрана на българския лев.

Лаконичен коментар под първите наставнически сигнали обобщава обстановката по този начин - „ Страхотна конференция – учените не са организирали, шефът не е пращал възпитаници “.





Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР