Ран Босилек е най-обичаният от малки и големи деца български

...
Ран Босилек е най-обичаният от малки и големи деца български
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Ран Босилек

Ран Босилек е най-обичаният от дребни и огромни деца български създател. Самият му псевдоним носи чувството за благоухание, цвят и безкрайност.

Точно такива са и неговите творби – изпълнени с обичаните аромати от детството, радостни, цветни и повече от безконечни. В центъра им са децата и тяхното образование и израстване. Той се стреми да посее у тях допустимо най-вече добродетели по занимателен и елементарен за разбиране метод.

Големият създател умира на 8 октомври 1958 година, само че приказните му уроци остават в нас вечно. Още любопитни обстоятелства за повелителят на българското творчество за деца, ще намерите по-долу.

1. Раждането

Генчо Станчев Негенцов се ражда на 26 септември 1886 година в Габрово. Има двама братя и две сестри. Единият му брат е доктор Христо Негенцов – професор по педагогика. Другият му брат – Никола Негенцов е основател на метеорологията във Военно-въздушните сили. Сестра му Цанка е учителка. Той е непосредствен с другата си сестра – Пенка.

2. Родители

Баща му – Станчо, е малък майстор и опълченец от Освободителната война. Много работлив и мил човек. Умира, когато момчето е на седем години. Майка му – Мария, остава вдовица с пет деца. Въпреки всекидневната битка с бедността, тя намирала време да им споделя увлекателно национални приказки.

A post shared by The Book Club (@thebookclubsofia)

3. Звездица

Когато е във второ поделение, русокосата учителката на трето поделение им демонстрира списание “Звездица ”, четейки странички от приказката “Чудната кутийка ”. Прочела ги толкоз хубаво, че всички герои оживели пред дребното момче.

Вървейки към дома, той не спирал да мисли по какъв начин да откри два лв., с цел да получава списанието. Знаел, че майка му не може да му даде толкоз пари. На сутринта станал рано и тръгнал към пазарището, тъй като чувал, че там хората постоянно намират изгубени пари. Така ходил няколко пъти до пазара, само че безрезултатно.

Когато се върнал в къщи, майка му го попитала, къде е ходил толкоз рано и синът ѝ ѝ разказал всичко. Казала му, че на вятъра е търсил по улицата и още същия ден го завела у техни родственици, които държали гостилница.

4. Детството

Така, в желанието си да завоюва пари за книги и да оказва помощ на фамилията Генчо и брат му Никола проработили в хана на Спас Христов. Двамата помагали в почистването и обслужването на клиентите, събирали сливи за варене на ракията, поддържали огъня на казана. Продавали балкански ябълки и круши. Ходели даже да мият вътрешности от животни.

A post shared by

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР