Рамковият договор под въпросМинимум 20-30 млн. лева неусвоени средства всяка

...
Рамковият договор под въпросМинимум 20-30 млн. лева неусвоени средства всяка
Коментари Харесай

Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите

Рамковият контракт под въпрос


Минимум 20-30 млн. лв. неусвоени средства всяка година се пренасочват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от едно перо в бюджета й към друго и от това пострадали са медицинските експерти. Причината средствата да остават неизползвани са административни отговорности на лекарите, които се трансформират годишно, оповестиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

От съсловната организация се оповестиха твърдо срещу тази процедура да продължава и обявиха, че са подготвени да прекратят партньорството си със здравните управляващи, в случай че настояването им не бъде регистрирано при гласуването на бюджета на НЗОК за идната година. Това слага под въпрос и подписването на рамковия контракт.

В момента планът на закон следва да се гледа на второ четене, а от БЛС са обезпокоени от обстоятелството, че сред четенията в Народното събрание в Закона за бюджета на НЗОК липсва главен текст, съгласно който би трябвало да бъде отстранена опцията да се трансферират средства от параграф в параграф. Поради прекачване на средствата се лишават пациенти в доболничната помощ и има заплаха да не се употребяват по предопределение, изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

“Всяка година по една или друга причина се получава неусвояване на средства, не тъй като те са задоволителни, а тъй като сътрудниците не могат чисто административно да се оправят с разпоредбите, които всяка година се трансформират. Тези неусвоени средства са в най-чувствителните браншове, които са най недофинансирани като първичната помощ ”, изясни доктор Маджаров.

За 2018-а упованията са от първичната помощ да останат 7 млн. лв. поради въвеждането на второстепенен профилактичен обзор, който съгласно БЛС изрично би трябвало да отпадне, защото е неосъществим. “И до момента едвам 40% от хората се явяват на профилактичен обзор ”, разяснява доктор Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС.

Преговорите по Националния рамков контракт сред БЛС и НЗОК ще продължат до 29 ноември, когато документът ще бъде оповестен за публично разискване. От съсловната организация упорстват договорът да влиза в действие от 1 януари. Представителите на управлението на БЛС не разясниха какви оферти за промени в цените и размерите на медицинските действия разискват с НЗОК.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР