Рамките за очила се появяват за първи път в Северна

...
Рамките за очила се появяват за първи път в Северна
Коментари Харесай

Как да: Изберем рамки за очила

Рамките за очила се появяват за първи път в Северна Италия сред 1280-та и 1300 година. Сигурно е, че очилата са едно от най-важните човешки изобретения, с помощта на което милиони хора в наши дни имат действителна визия за заобикалящата ги реалност. С всеки минал ден процентът на хората, носещи очила от ден на ден се усилва, като в Германия и Щатите той трансферира цифрата 65%, което, несъмнено, е обезпокоителна “тенденция ”. И все пак- очилата към този момент не са това, което бяха. Сега някои от нас ги носят даже просто като фешън аксесоар, а не като средство за възстановяване на зрението.

И, в случай че качеството на стъклата е определящо за нашето зрение, то не по-малко значима е една друга характерност от очилата - формата на тяхната рамка. Точно тя ги прави харесвани или ненавиждани от нас. Никой не би желал този аксесоар на лицето му, да “заличи ” красивите му черти или да подчертае несъвършените такива. Затова в този момент ще се спрем на тези “уловки ”, които могат да създадат очилата ви незаместим и обичан “грим ” за вашето лице.

И по този начин, не се стряскайте от диагнозата късогледство, а просто погледнете към...правилните рамки. Първата рамка с дръжки, които се слагат зад ушите, е направена през 1727 година от британския оптик Едуард Скарлет. В наши дни пък съществува такова многообразие от рамки, че несъмнено ще ви би трябвало най-малко един ден пробване, с цел да си харесате модел. Но...Ето го и огромното " Но ". Не си взимайте рамки, които просто ви харесват. Задължително ги съобразете с формата и чертите на лицето си. Ето по какъв начин да го извършите:

Кръгло лице - то се нуждае от ъгловати рамки с права линия при веждите. Препоръчително е да са тъмни или най-малко по-тъмни в горната си част.

Лице във формата на квадрат - забравете за ъгловатите и тънки рамки, колкото и да ви харесват. Спрете се на по-заоблените и леко извити при линията на веждите.

Сърцевидната форма на лицето “обича ” не доста високи рамки, които очевидно са и по-широки в долната си част. Може да изберете и такива с лек надолнище от слепоочията към скулите.

Издълженото лице също не “търпи ” всевъзможни модели. По-добре се ориентирайте към тънки рамки, по-широки в долната си част и с неправилна, разчупена форма. В никакъв случай не избирайте овални.

Ако имате изпъкнали скули, се предлага да наблегнете на съответни цветове като кафяво, железно и виолетово.

Ако пък носът ви е малко по-дълъг, изберете рамка с невисок мост (това е частта, която свързва двете стъкла). Този “трик ” оптически съкратява носа ви.

Ако имате необятен нос, спрете се на по-тъмен мост- по този начин намалявате дистанцията сред по-раздалечените очи.

Ако се гордеете с малко и чипо носле, не мислете, че и то няма искания във връзка с очилата. Препоръчително е рамките ви да са с висок мост.

На овално лице подхождат всевъзможни типове рамки и все пак- съобразете се с останалите “пропорции ” на физиономията си.

Смятам, че съвсем всяка от нас, би се справила и с минимални професионални препоръки. Все отново знаем, че очилата са нещо, което избираме в действителност мъчно, което от своя страна значи, че не подценяваме много условия. И, в случай че тези препоръки нагоре не са ви били задоволителни или не сте се съгласили с някои рекомендации, съобразете се само с тези, които ще прочетете тъкмо в този момент.

Според Американския оптичен съвет, съществуват три “точки ”, на които би трябвало да се спрем при избора на рамки съгласно формата на лицето си и те са:

Формата на рамката би трябвало да е в контрастност с формата на лицето.

Размерът на рамката би трябвало да дава отговор на размера на лицето.

Необходимо е очилата да акцентират най-хубавата ви линия – синя рамка подсилваща сините очи, да вземем за пример.

Освен, че верните рамки не потискат самочувствието ви, те би трябвало и да са комфортни и съобразени освен с цвета, само че и с материята им, която е не по-малко значима за здравето на очите ви. Затова ето ви и няколко доста значими правила при избор на рамка:

Да е от материя, не дразнеща кожата. Титаниевите рамки са изключително желани. Първо, че можете да ги огъвате, както си желаете, без да ги счупите и второ- при изпотяване не се повреждат. Проблемът при тях е, че те не устоят тежки стъкла т.е. не можете да си ги позволите, в случай че диоптърът ви надвишава цифрата четири. Може да изберете и специфични рамки с антиалергично покритие, в случай че имате прекомерно сензитивна кожа.

Да не ви е тясна- в случай че рамката е тясна и дръжката на очилата притиска кожата и затова и нервните окончания наоколо до очите, не се учудвайте за какво ви боли глава.

Мостът (надносникът) не трябва да притиска носа ви.

Накрая - откакто сте съумели да си изберете най-точния за вас модел, не забравяйте и за това, че би трябвало да пазите очилата, съвсем колкото очите си.

На първо място - постоянно ги поставяйте и сваляйте с две ръце.

Никога не ги вдигайте на челото и не ги смъквайте ниско на носа.

И не ги прибирайте в джоба или чантата си без калъфка.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР