Рамката на проектобюджета е готова, ще бъде консултирана с министрите

...
Рамката на проектобюджета е готова, ще бъде консултирана с министрите
Коментари Харесай

Отпадат данъкът върху лихвите и данък Уикенд

" Рамката на проектобюджета е подготвена, ще бъде съветвана с министрите през седмицата, а по-късно ще бъде показана за разискване на обществените сътрудници. Два налога ще отпаднат - върху лихвите и по този начин нареченият налог " уикенд ", които единствено затормозяват компаниите. Бюджтетите на министерствата няма да се усилват ".

Това разгласи пред БНР вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Само обособени цели от съдружното съглашение ще могат да се заложат незабавно, други ще останат за актуализацията поради неналичието на подготвеност да бъдат остойностени, посочи финансовият министър.

Средствата за компенсиране на пенсиите е разполагаем, сподели още Василев. Той акцентира, че сега от Национален осигурителен институт има направен механизъм по какъв начин всички пенсионери да бъдат обезщетени по този начин, че да няма намаляване на общия приход.

" Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, само че добавката е по-ниска и по тази причина някои от пенсиите са на по-ниски равнища. Финансовият запас е разполагаем - предходната година имахме 3 милиарда, а за тази година има заложени задоволително средства. В актуализацията бюджета за ще бъде прибавен текст, който ще разреши на Национален осигурителен институт да направи това ", изясни Василев.

Според него страната е съумяла да събере доста повече доходи през 2021 година с помощта на работата на Национална агенция за приходите и митниците. През тази година ще продължат инспекциите в браншове с огромни обороти като строителството. Вицепремиерът напомни, че Национална агенция за приходите ще влиза на насилствени инспекции единствено в най-големите обекти, при които са открити проблеми, при по-малки нередности фиримте ще бъдат призовавани сами да ги отстраняват.

" Разбираме казуса с приходите в пликове и усложненията на бизнеса да заплаща осигуровки върху цялостната заплата. Затова завишаваме оптимално оторизации размер на ваучерите за храна на 200 лева, като тези пари ще могат да се употребяват и за заплащане на комунални разноски ", разгласи Василев.

" Фирмите, които не престават да дават пари под масата, макар тези ограничения, ще търпят наказания. В съдружното съглашение е записано криминализирането на даването и взимането на пари в плик ", изясни Василев. В момента оптималният месечен размер на ваучерите е 80 лева

Според него няма да има нарастване на заплатите в министерствата посредством увеличение на това перо в бюджетите им, възнагражденията ще порастват единствено от икономии.

Министър Василев удостовери, че много от щатовете в администрацията са празни, само че тече развой по усъвършенстване на действия през дигитализацията и пенсиониране на чиновниците. Този рерсурс ще се употребява за нарастване на възнагражденията. Изключение ще има единствено в браншове с закрепени растежи на заплатите като образованието, където работи групов трудов догогвор, както и обособени равнища, обвързани с размера на междинната заплата.

" След поетия курс към промени, администрацията към този момент е намаляла с 1500 души ", съобщи Василев.

" Разговорът за забавянето на интерконектора България - Гърция е обособен от този за какво в страната не е влизал евтиният азерски газ. Той може да влиза у нас по различен път - по съществуващите тръбопроводи. Могат да се употребяват и суапови покупко-продажби. Икономическа полиция ревизира за какво тази опция не е била употребена до момента ", разяснява още Асен Василев.

Той добави, че напрежението с бизнеса за обезщетенията поради високите цени на електрическата енергия е изчистено и се чака схемата да бъде нотифицирана идната седмица в Брюксел.

Според Василев за компенсиране на битовите консуматори на газ е обезпечен запас от 200 млн. лева с решение в края на 2021 година Енергийното министерство работи и по съответната скица за тези обезщетения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР