Губернаторът на Северна Каролина наложи вето на законопроекта за изборите, предизвиквайки сблъсък със свръхмнозинството на Републиканската партия

...
РАЛЕЙ, Северна Каролина (AP) — Губернаторът на Северна Каролина Рой
Коментари Харесай

РАЛЕЙ, Северна Каролина (AP) — Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър наложи вето на широкообхватен законопроект за републиканските избори в четвъртък, който ще прекрати гратисния период за гласуване по пощата и правят нови надбавки за пристрастни наблюдатели на изборите.

Във видеообръщение губернаторът демократ обвини законодателните републиканци, че използват своите слаби мнозинства, устойчиви на вето, за да извършат „всеобхватна атака срещу правото на глас“, което той каза, че няма нищо общо със сигурността на изборите и всичко свързано с партийното им запазване и получаване на власт. Законопроектът би затруднил гласуването за млади и небели избиратели, които са по-склонни да гласуват отсъстващи и по-малко вероятно да изберат републиканци, каза той.

„Те ви затрудняват да гласувате, надявайки се че няма да си правите труда“, каза той, призовавайки жителите на Северна Каролина да се свържат със своите представители и да поискат те да подкрепят ветото му.

Друг законопроект, наложен от Купър вето в четвъртък, би отнел правомощието на губернатора да назначава няколко борда и комисии , като например тези, които определят тарифите за електроенергия и екологичните разпоредби. Законопроектът бележи поредния опит на републиканските законодателни лидери да изтръгнат контрола върху ключови панели от губернатора и да дадат правомощията за назначаването му на Общото събрание или на други избрани служители в щата.

Купър, който е с ограничен мандат и не може се кандидатира за преизбиране през 2024 г., успешно блокира няколко компонента от законопроекта за изборите по време на миналите сесии. Но републиканците сега държат тясно супермнозинство от три пети, необходимо за преодоляване на ветата му.

Сен. Уорън Даниел, републиканец от окръг Бърк и председател на Сенатската комисия за преразпределяне и избори, каза, че чрез преодоляване на ветото на Купър върху изборната мярка, републиканците ще гарантират правото на всеки гражданин да гласува с доверие в изборната сигурност на щата.

„Ние създаваме сигурна избирателна система, която улеснява гласуването и защитава целостта на изборите“, каза Уорън. „Но губернатор Купър иска избраните от него партизани да управляват нашите избори и той очевидно се чувства застрашен от жителите на Северна Каролина, които наблюдават какво се случва в избирателните им места.“

Съобщението на губернатора идва, когато и двете основни партии укрепват силите си в Тар. Щат Хийл, който се очаква да бъде президентско бойно поле и дом на една от най-конкурентните губернаторски надпревари в нацията. Повечето от предложените изборни промени ще влязат в сила в началото на 2024 г., преди щатът да проведе избори за президент, губернатор, Конгрес, Общо събрание и други длъжности.

7,3 милиона регистрирани гласоподаватели в Северна Каролина вече трябва да се ориентират към нов гласоподавател изисквания за идентификация, започвайки с местните избори тази есен, след като контролираният от републиканците Върховен съд на щата потвърди закон от 2018 г. през април.

Новият законопроект, приет миналата седмица по партийна линия, ще премахне щатски закон, който позволява длъжностните лица по изборите да преброяват отсъстващите бюлетини, получени по пощата до три дни след изборите, ако са с пощенско клеймо в деня на изборите. По-рано наложено вето предложение, съдържащо се в законопроекта, вместо това би изисквало тези бюлетини да бъдат върнати в окръжните изборни служби до края на личното гласуване в 19:30 часа. в деня на изборите.

В цялата страна контролираните от републиканците законодателни органи действаха срещу предсрочното гласуване - съкращаваха сроковете за връщане на бюлетини по пощата, забраняваха или ограничаваха използването на кутии за пускане и криминализираха събирането на бюлетини от трети страни .

Други разпоредби, наложени по-рано вето, биха забранили на длъжностни лица да приемат частни пари за администриране на избори и биха наредили на държавните съдилища да информират служителите по изборите за потенциални съдебни заседатели, които са дисквалифицирани, защото не са граждани на САЩ, така че след това да могат да бъдат отстранени от избирателни списъци.

Новите насоки за партийните наблюдатели на гласуване ще им позволят да се движат свободно около мястото за гласуване, вместо да бъдат ограничени в определен район.

Републиканците казват, че законопроектът е необходим за подобряване ефективност и възстановяване на доверието в изборния процес на държавата. Но демократите твърдят, че промените ще направят по-трудно гласуването на малцинствените групи и биха могли да увеличат сплашването пред урните.

Говорителят на Камарата на представителите Тим Мур обвини Купър в неправилно характеризиране на законопроекта, който според него включва „балансиран, избирателни реформи със здрав разум“, които укрепват почтеността на изборите.

Генералният прокурор Джош Щайн, единственият виден демократ, кандидат за губернатор през 2024 г., критикува републиканците за създаването на това, което той нарече „бариери пред избирателните урни“ и каза, че щатът лидерите трябва да правят всичко по силите си, за да направят по-лесно, а не по-трудно гласоподавателите да бъдат чути.

Купър също обеща в четвъртък да наложи вето на друг законопроект за изборите, ако стигне до бюрото му. Това предложение, което престоя в Камарата на представителите, откакто Сенатът го одобри през юни, ще прехвърли правомощията за назначаване в Държавния съвет за избори от губернатора към законодателните лидери.

___

Хана Шонбаум е член на корпуса на Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative. Доклад за Америка е програма за национални услуги с нестопанска цел, която поставя журналисти в местните редакции, за да докладват по скрити въпроси.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР