Ракурси към театъра от гледната точка на двама изследователи е

...
Ракурси към театъра от гледната точка на двама изследователи е
Коментари Харесай

Петър Денчев и Христо Раянов в програмата на Литературния фестивал днес

Ракурси към театъра от гледната точка на двама откриватели е във фокуса на десетата вечер на фестивала. В началото е Петър Денчев с “Употреба и функционалност на пространството в театралния театър (от 1968 година до наши дни) ”. „ Предполагам, че ще бъде забавно за мнозина, тъй като пространството е и философска категория, а театърът е доста обществено изкуство, което зависи от подтекста. В интервала преди 1989 година той е мощно идеологизиран и обвързван с непосредствените политически процеси – споделя създателят в особено изявление за фестивала, което можете да прочетете тук https://eliascanetti.org/2023/10/09/intervyu-s-petar-denchev-2/. В книгата има и „ русенска диря “ – известни тандеми режисьор-сценограф. Кои са те? Отговорът идва в първата част на вечерта. Докторът по театрознание и театрално изкуство Петър Денчев, публицист и режисьор, е име познато на русенските ценители и на литературата, и на театъра. Постановките на „ Медея “, „ Дванайсета нощ “ и „ Хоро “ са незабравими, а последният му разказ „ Превъртане “ стана един от акцентите на фестивала предходната година

Малко повече от час по-късно програмата продължава с отчета „ Портрети на злото “, който е част от дисертационния труд на Христо Раянов „ Героят-злодей – сред художествения облик и сюжетната функционалност “. Практическото измерение на отчета, а точно портретите, ще бъде показано от разбор на някои от най-емблематичните злодеи в литературата и киното – Дяволът, Дракула, Професор Мориарти и Капитан Хук. Текстовете, в които четиримата се появяват за пръв път, както и екранните акомодации, ще дадат ясна визия за другите механизми, които се употребяват в основаването на ярки, многопластови персонажи в литературата и киното.

Всичко това в Дом Канети. Входът е свободен, а гостите могат да купят книги на участниците във фестивала с понижение, направено от издателствата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР