Ръководството на Възраждане“ се срещна с директора на Информационно обслужване“

...
Ръководството на Възраждане“ се срещна с директора на Информационно обслужване“
Коментари Харесай

Костадинов: Възраждане иска прозрачност и контрол над работата на Информационно обслужване

Ръководството на „ Възраждане “ се срещна с шефа на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов и изиска всички политически сили да имат свои наблюдаващи при отчитането на изборните резултати в компютърния център на сдружението в ЦИК.

От „ Възраждане “ показаха, че  нито една партия все още няма достъп до центъра и отсам идват и подозренията, че сдружението ще опита да манипулира вота, защото би следвало да може да се наблюдава целият избирателен развой, както това се случва в Секционните изборни комисии (СИК), Регионалните изборни комисии (РИК) и Централната изборна комисия (ЦИК). Недоверието към работата на „ Информационно обслужване “ АД (ИО АД) идва и след визитата на шефа Ивайло Филипов в Съединени американски щати.

„ Вие доста добре знаете, че към Вашата работа има голямо публично съмнение. Със сигурност ИО АД е доста по-неодобрявана дори и от Народното събрание, което е доста мъчно постижимо. Никой не Ви има вяра. Вие бяхте в Съединени американски щати и даже не дадохте пояснение какво вършиме там. По време на избори, което е неправилно. Точно заради тази причина ние считаме, че Вие нямате право да заемате повече този пост. Ако имате малко чест и достолепие като български държавен чиновник, е редно да си подадете оставката и да напуснете тази позиция, тъй като с отиването си там Вие хвърляте сянка върху честността на изборния развой. Ние Ви нямаме доверие. За нас Вие сте отишъл там, с цел да получавате указания. И в случай че имате противоположното съображение, докажете го. “, каза  Костадинов при срещата с Ивайло Филипов.

По-рано през месец март „ Информационно обслужване “ АД показа своите софтуери. На срещата за това беше категорично очебийно, че екипът, който ще вкарва данните, които ще се акумулират от  софтуера на „ Информационно обслужване “ АД, е на ЦИК. До там политическите партии достъп нямат. Освен това софтуерът, с който се пресмятат резултатите от изборите, 20 години не е удостоверяван и проверяван за уязвимости, не е  и сертифициран по интернационалните стандарти.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР