Ръководството на УЕФА ще проведе среща с представители на футболните

...
Ръководството на УЕФА ще проведе среща с представители на футболните
Коментари Харесай

УЕФА и грандовете обсъждат нов формат на Шампионската лига

Ръководството на УЕФА ще организира среща с представители на футболните клубове в Европа на следващия ден, на която ще се разискват възможни промени във форматите на европейските клубни шампионати, които да влязат в действие през 2024-та година.

И двете страни показаха желание за доста преструктуриране на Шампионската лига, когато влезе в действие новият европейски календар след пет години. От УЕФА прецизираха, че утрешната среща ще бъде нещо като “брейнсторминг ” сред представителите на европейската футболна централа и Европейската клубна асоциация (ЕКА), която показва 232 клуба на Стария континент. От УЕФА прецизираха, че в идващите месеци ще се проведат срещи с футболистите и националните лиги, с цел да бъде взето и тяхното мнение и да “се обменят хрумвания, преди да бъдат направени съответни оферти и взети съответни решения ”.

Основната цел на УЕФА и избраният отново президент на организацията Александър Чеферин е да бъде преборена концепцията за сформирането на Супер лига с най-силните европейски клубове, която да се организира на мястото на Шампионската лига. Чеферин е подготвен да се съобрази с част от настояванията на грандовете в Европа, като съгласно разнообразни източници измежду тях са мачове от Шампионската лига през уикендите и по-затворена квалификационна система. Преди време президентът на ЕКА Андреа Аниели предложи в груповата фаза да има четири групи по осем тима, вместо осем групи по четири тима, което ще докара до много по-голям брой мачове.

Европейските клубни шампионати оперират на тригодишни цикли, като актуалният продължава до 2021-ва година, а детайлите по идващия бяха избрани в края на предходната година. Новото в него е, че в календара на УЕФА ще бъде включен още един шампионат, който да се организира по едно и също време с Шампионската лига и Лига Европа, които обаче ще запазят настоящия си формат най-малко до 2024-та година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР