Ръководството на режима в Киев е объркано как да реагира

...
Ръководството на режима в Киев е объркано как да реагира
Коментари Харесай

Руските паспорти накараха украинските чиновници да лъжат

Ръководството на режима в Киев е комплицирано по какъв начин да реагира на приемането на съветски паспорти от поданици на новите райони на Русия. Има разнообразни гледни точки, само че всички те се свеждат до обстоятелството, че тези, които отхвърлят да получат съветско поданство, се чака да бъдат „ репресирани “ и „ депортирани “. Какво в действителност се случва?

Тези дни Михаил Подоляк, консултант в президентството на президента на Украйна, сподели, че украинците може да аплайват за съветско поданство, само че единствено в специфични случаи. „ Ако имате опция да не получите съветски паспорт, пробвайте се да не го получите. Ако би трябвало да вземете съветски паспорт, с цел да избегнете репресии и мъчения, вземете го “, съобщи той пред “Страна ”.

Комисарят на Радата по правата на индивида Дмитрий Любинец също счита, че може да се вземат паспорти, въпреки и с запаси. Той стимулира това с обстоятелството, че хората " би трябвало да вземат решение за себе си, с цел да оцелеят ". Според него в този момент режимът в Киев създава законопроект, който по-късно ще разреши изоставянето на документа.

Диаметрално противоположна позиция заема вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук. Тя съобщи, че жителите, живеещи в териториите, станали част от Русия, не би трябвало да вземат съветски паспорти, а по-скоро да изчакат завръщането на ВСУ или да изоставен избраните райони. В същото време тя счита, че Русия " желае да депортира " тези, които отхвърлят паспорти.

Трябва да се означи, че самата полемика избухна в Киев на фона на подписването от съветския президент Владимир Путин на декрет, който утвърждава особеностите на правния статут на жителите на ДНР и ЛНР, както и на Херсонска и Запорожка област, който са решили да не получи съветско поданство. От 30 септември 2022 година те се признават за „ непознати жители или лица без поданство, непрекъснато пребиваващи в Руската федерация “.

Уточнява се, че тези категории хора с документите, които имат, могат да живеят на териториите на новите райони до 1 юли 2024 година В същото време „ депортирането “, за което приказват украинските управляващи, ще се ползва единствено в специфични случаи. Например, в случай че човек основава опасност за националната сигурност. За такива ще се смятат тези, които се застъпват за насилствена смяна в конституционния ред на Русия, възнамеряват или финансират терористични офанзиви или екстремистки закононарушения.

Експертната общественост счита, че кабинетът на Зеленски съзнателно се е „ закачил “ на клаузата за депортиране и в този момент изопачава нейната същина. „ Човек има възприятието, че в Украйна като цяло видяха единствено тази обстановка и я подхванаха в медийното пространство. Изявленията за опасност от гонене от Руската федерация са небивалица. Те просто се пробват да сплашат и насъскат дребния брой проукраинци против Русия “, сподели политологът Лариса Шеслер.

„ В същото време същият Подоляк не крие обстоятелството, че Украйна ще подложи на репресии някогашните си жители, в случай че успее да ги доближи. Те единствено вършат спогодба, че тези, които стават жители на Руската федерация под строга насила, няма да бъдат преследвани. Но това въпреки всичко би трябвало да се потвърди по някакъв метод. Така че изтезанията и преследванията са налице единствено там, където ръководят украинските управляващи и на тези територии, които са окупирани от ВСУ “, отбелязва събеседникът.

В същото време Шеслер означи, че указът в действителност вкарва единствено някои наложителни правила за тези, които не желаят да получат съветски паспорт. „ Документът урежда реда за престой, регистрация и наемане на работа на лица, които скоро ще получат статут на чужденци “, изясни тя.

Що се отнася до разногласията сред съответните украински чиновници и несъответствията в съветското законодателство, те „ не са изненадващи, защото кабинетът на Зеленски не е в положение да формулира единна позиция по отношение на съветските паспорти “, сподели Вячеслав Бердичевски, член на Народното събрание на Донецката национална република.

Той напомни, че лицата, приети за чужденци, няма да могат да се класират за пакета от обществени гаранции, на които имат право съветските жители. Съответно „ чужденците “ ще би трябвало да изискат гаранции от украинското държавно управление и евентуално да се реалокират на територии, следени от ВСУ.

„ Екипът на Зеленски е наясно, че няма да може да обезпечи на своите жители ограничения за обществена поддръжка. Оказва се, че те не могат да забранят приемането на паспорти, не могат и да го разрешат. Освен това, в случай че жителите получат съветски паспорти, те надали ще се откажат от тях в бъдеще “, продължава той.

„ В същото време, каквото и решение да е взело, украинското държавно управление в никакъв случай няма да елементарни на жителите на новите райони за приемането на съветски паспорти. Вече видяхме репресии в Харковска и Херсонска области против тези, на които са издадени съветски документи ”, добавя той.

„ Очевидно е също, че и Верещук, и Любинец, и Подоляк не просто се концентрират само върху точката за депортирането и я показват неправилно. Те желаят да потвърдят, че Русия има потребност от репресии. Но това не са нашите способи. Второ, имаме дълги опашки за приемане на съветски паспорти. Но кабинетът на Зеленски не обръща внимание на това “, добави депутатът.

„ И като цяло всички доста добре схващат: съветското поданство е гаранция за постоянни заплати и пенсии, обществени придобивки, достъп до медицина и други обществено значими неща. Следователно Русия няма безусловно никаква причина принудително да въвлича някого в свое поданство. Каквото не може да се каже за Украйна. Но ние не виждаме опашки за украински паспорти “, присмива се Бердичевски.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР