Ръководството на прокуратурата продължава да е в безпрецедентна криза, след

...
Ръководството на прокуратурата продължава да е в безпрецедентна криза, след
Коментари Харесай

Борислав Сарафов пожела успех на Гешев и разкри дали иска да е главен прокурор

Ръководството на прокуратурата продължава да е в невиждана рецесия, след разразилата се война сред основния прокурор и заместника му Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад.. Двамата взаимно искат освобождаването си - със сигнали за формиране на дисциплинарно произвеждане към Висшия правосъден съвет (ВСС). Сарафов даже подаде сигнал до прокуратурата за закононарушения на Гешев, а тя обяви, че го ревизира. Според Сарафов, който след взрива до автомобила на основния прокурор, разгласи, че прокуратурата е навлязла на политическия терен, Гешев е злоупотребил с власт. Той разгласи, че основният прокурор е записвал диалози с магистрати без тяхно познание. Междувременно прокурорската гилдия, в която шестима членове желаеха отстраняването на Гешев, реши, че сигналът на Сарафов против Гешев ще бъде разпределен на етичната и дисциплинарната комисия към съвета. От понеделник пък Сарафов е с защита поради изказванията му, че животът му е заплашен, тъй като Гешев бил " невменяем ".

В изявление пред " Дневник "  Борислав Сарафов коментира обстановката в прокуратурата.

Как тълкувате това, че съгласно основния прокурор вие сте изхарчен?

- Не знам какво има поради. Той вкарва някакви думи в диалога ни, защото явно знае, че записва и вкарва думи, с цел да ги вади от подтекст.

Кога осъзнахте, че прокуратурата гази надълбоко в политиката?

- И противоположното - политиката гази надълбоко в прокуратурата.

Откога политиката гази в прокуратурата?

- Преплитането на политика и правораздаване би трябвало да бъде на база взаимоотношение сред управляващите, а не налагане на надзор от едната върху другата. За страдание от време на време нещата стават доста по-видими и остри и като че ли стартира самобитно блъскане за превъзходство, което е пагубно.

Кога съгласно вас актуалният основен прокурор позволи политиката в прокуратурата?

- Аз постоянно съм бил човек, който е работил съответната си професионална работа и в никакъв случай не съм се занимавал с политика, в никакъв случай не съм политиканствал. Винаги съм стоял надалеч от политиката. Именно по тази причина доста ми се желае и се надявам правосъдната система да излезе от политиката и политиката да излезе от правосъдната система. Преплитането им е пагубно за всички.

Кои стъпки си представяте, че би трябвало да се създадат в кратковременен проект, с цел да се разплете това преплитане?

- Очевидно е, че е належащо да бъдат признати нужните закони, само че и всеки би трябвало да носи своята персонална отговорност.

Има ли прокурори с морал в прокуратурата, които да разплетат това преплитане?

- Познавам доста от сътрудниците си в прокуратурата и следствието и съм уверен, че болшинството от тях са с висок морал и достолепие.

А моралът и страхът по какъв начин си взаимодействат?

- Интересен въпрос. Лошото е, че те не са взаимно изключващи се. Един човек може да е честен и по едно и също време с това да го е боязън.

В прокуратурата има ли механизми, през които да бъдат ръководени прокурорите през боязън?

- Иска ми се да имам вяра, че няма.

Но какво се промени след взрива до колата на основния прокурор, да констатирате нещо, което се вижда с просто око, че прокуратурата е навляза на политически терен?

- Знаете ли, мисля си, че аз просто попаднах в някаква кална въртележка, в която не считам, че ми е мястото. Някаква буря мина и аз, без да желая, попаднах в нея.

Как ще излезете от нея?

- Кажете ми вие по какъв начин да изляза от нея? Не зная какво би трябвало да сторя, с цел да изляза от тази серпантина на напрежение.

Не знам по какъв начин си представяте своите ходове?

- Само и само ще последвам истината.

Как попаднахте в тази въртележка?

- Не зная. Дали е инцидентно, дали предумишлено. Аз постоянно съм се стремял правилно и отговорно да работя, да съблюдавам прецизно професионалната нравственос. Работата ми е забавна, аз съм влюбен в работата си. Именно по тази причина постоянно съм странял от всякаква политика. Лошото е, че попаднах в тази кална буря.

Докъде ще стигнете? Какво ще стане със сигнала, който подадохте до градска прокуратура и за формиране на дисциплинарно произвеждане във Висш съдебен съвет?

- Очаквам да бъде прегледан обективно и да се откри истината. Истината не би трябвало да бъде прикривана.

Какво би трябвало да последва след истината?

- Да се вземат съответните решения от тези, които са оторизирани по закон. Не би трябвало да се излиза от върховенството на правото. Не би трябвало да има нито разпра, нито нищо. Нещата би трябвало да се вземат решение от тези, които са оторизирани да вземат такива решения.

Как се стигна до разрива в прокуратурата? Какво се взриви в действителност на 1-ви май?

- Какво беше взривено на 1 май на пътя за Самоков ще каже следствието, а в случай че ме питате какво се взриви в прокуратурата, смятам, че се взриви положителният звук и естествената връзка. И в случай че наблюдавате изявленията ми оттогава, ще забележите, че аз по всякакъв начин съм се старал да запазя положителния звук и връзка, тъй като за мен постоянно е било значимо да се пази достолепието на прокуратурата като институция.

И в това време тъкмо поради това като правист, експерт и началник в тази институция, аз не можех да си разреша в публичното пространство да се пускат информации, които да петнят прокуратурата и да я слагат в срамна обстановка.

Ясно осъзнавам обаче, че с утежняването на положителния звук и връзка не вършим добра услуга на институцията и точно по тази причина мощно се надявам да се върнем към тях.

Според основния прокурор процесите са почнали преди към месец. Има ли съответен миг, който вие може да отличите?

- Нямам визия какво засяга, във всеки един миг аз съм правил правилно своята ежедневна работа, а взаимоотношенията на господин Гешев с политици на мен не са ми известни.

Наистина нямам пояснение какво провокира неговия негативизъм към мен, евентуално кардиналните ми позиции са го засегнали по някакъв метод. Но аз и сега смятам, че в прокуратурата би трябвало да има плурализъм и независимост на мненията.

Защо изнасяте данните за въздействие по каузи, Регентската вила и други нарушавания, които описахте в сигнала си, чак в този момент?

- Реших, че би трябвало да осветля случилото се, защото напрежението освен в прокуратурата, само че и в обществото доближи връхна точка. Фактът, че главният прокурор записва диалозите си с магистрати, политици и членове на Висш съдебен съвет за персонални цели, смятам за неприемливо, морално укоримо, противоречащо освен на всички етични правила, само че и на конституцията.

Всичко, което съм описал в сигнала си, дава отговор на истината и аз чакам с интерес каква оценка ще бъде дадена на тези обстоятелства.

Ерозията е муден и нескончаем развой, който господин Гешев с държанието си в последния месец форсира до невиждани размери.

Как очаквате, че ще завърши този раздор - до каква степен ще стигне, който приказва за края на олигархичния модел и измитане на политическия отпадък?

- Според мен това е заявка за политически проект и кариера. Желая му триумф, неговата политическа платформа може би ще съвпадне и с моите възгледи.

Конкретно на въпроса ви - не зная дали е допустимо, само че се надявам обстановката в прокуратурата да се възвърне в границите на положителния и правилен професионален звук. Ясно осъзнавам, че обстановката сега не е естествена и се надявам да излезем от тази серпантина на взаимни нападки.

Докъде ще стигнете - подадохте сигнал против Гешев, какво очаквате, че ще направи Висш съдебен съвет?

- Надявам се сигналът ми да бъде прегледан обективно и независимо. Всичко, изложено от мен, е истина, и още веднъж дублирам - въпросът е каква оценка ще се даде на изнесените от мен обстоятелства.

Повлиявали ли сте на членове на прокурорската гилдия за мнението с настояването за премахване?

- Не единствено не съм, само че и не бих могъл - аз не съм член на Висш съдебен съвет, за разлика от основния прокурор, който е член на Висш съдебен съвет по право, и нямам официално или неофициално въздействие там.

Стои ли някой зад вас - имали ли сте предложение за и.д. или за нов основен прокурор?

- Може би в този момент е моментът изрично да заявя, че не съм и не искам да бъда претендент нито за основен прокурор, нито да извършвам тази служба. Оставям настрани въпроса, че господин Гешев съобщи, че ще изкара мандата си до дъно. А по отношение на въпроса кой стои зад мен - уповавам се зад мен да стои фамилията ми и моите сътрудници.

Какво значат думите ви към Гешев, че тече " прегрупиране "? Кой се прегрупира? Кои са групите/двата (или повече) лагера?

- Може би визирате част от запис на мой телефонен диалог с господин Гешев от 14 май, който явно е изработен от господин Гешев и се появи в медия, която енергично пази позициите му през последните дни.

Всъщност аз ежедневно контактувах с господин Гешев и след внасянето на предлагането от шестимата членове на Висш съдебен съвет, той самият ми беше декларирал, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор, а аз точно това имах поради, че персоналните ми връзки с господин Гешев не биха се трансформирали, в случай че той не е основен, а редови прокурор.

За себе си твърдо мога да отговоря, че не вземам участие в безстопанствен лагер. Кръгът от хора, с които контактувам са родственици, сътрудници и съседи. Дори и брачната половинка ми също е магистрат. Аз обаче желая също да задам въпрос - обикновено ли е господин Гешев да прави запис на диалозите си със своите заместници и сътрудници.

Кога последно сте разговаряли с водача на ГЕРБ Бойко Борисов? С негови представители / на партията? Защо Гешев ви уточни като негов реализатор и ви назова изменник?

- С господин Борисов аз се познавам извънредно незадълбочено, единствено и само в професионалното ми качество и сигурно и не го назовавам " шефе ".

Категорично, по никакъв метод не подкрепям каквито и да било връзки с политици от целия политически набор. Както към този момент показах, обществените ми контакти са единствено с родственици, сътрудници и съседи.

Чувствате ли се изхарчен в тази обстановка?

- Чувствам се омерзен и обезчестен. И ще ви обясня за какво. Фокусът през последната седмица беше преместен и съгласно мен изцяло целеустремено. Създава се митът за спор " Гешев - Сарафов ", който няма нищо общо с действителността. Лицето Борислав Боби Сарафов, в случай че мога да употребявам израза на господин Гешев, няма спор с.

Аз съм работил по закон и съм изпратил до Висшия правосъден съвет сигнал с нарушавания от страна на. Изпратих сигнал до Софийската градска прокуратура за преценка по отношение на осъществени съгласно мен закононарушения от. Как може законни дейности да бъдат в една повърхност с нарушавания и закононарушения?

Как може моите професионални дейности да бъдат в една повърхност със самопризнанията на основния прокурор пред цяла България за политически обвързаности, закани и не знам още какво? Нека да го кажем ясно - спорът не е " Гешев - Сарафов ", а е сред Гешев и избрани политически субекти.

Каква диагноза демонстрира за правосъдната власт (система) сегашната обстановка - най-голямата институционална рецесия, както я дефинират? Какво е лекуването?

- Съвършено сте права, явно нещо би трябвало да се промени и съм напълно склонен с тези, които приказват за нуждата от правосъдна промяна. Да отхвърляме това значи да влезем в ролята на щрауса и да заровим главата си в пясъка. Тази промяна би трябвало да бъде многопластова - както в тенденция понижаване на формализма в наказателния развой, по този начин и в самата конструкция и устройство на правосъдната власт, в това число и по повод статута и пълномощията на основния прокурор.

Няма по какъв начин в границите на това изявление да навляза в конкретика, само че се надявам опитът и експертизата на практикуващите магистрати да бъдат взети поради, когато тази промяна се организира.

Каква своя отговорност виждате за тази обстановка?

- И аз си задавам този въпрос. Очевидно някъде съм сбъркал - може би в връзката, може би в наивността си да мисля положително и да диря положителното у хората.

Като заместител на Гешев до момента звучахте задоволително безапелационно, подкрепяйки и повтаряйки тезите му. Каква поддръжка имате в този момент от прокурори и следователи и за какво смятате, че би трябвало в този момент те да ви се доверят и поддържат?

- Винаги съм имал предпочитание единствено и само да бъда потребен на институцията и в никакъв случай не съм заемал безпринципни позиции. И фактически разгадавам на поддръжка от сътрудниците си. Ние би трябвало да намерим сили да покажем, че имунната система на институцията работи.

Вашето име беше упоменато от главния пострадал в схемата " Осемте джуджета " като присъстващ в кабинета на Петьо Еврото. Как ще коментирате? Делото от тези каузи на трупчета ли е, за които говорихте?

- Да, съгласно мен това е едно от делата, чието неприключване толкоз дълго време буди откровено неразбиране.

Убеден съм, че такива каузи би трябвало да завършват оптимално бързо и по транспарантен метод. А името ми е изцяло изкуствено вкарано в това дело, нямам никакво отношение към този казус, както се разбра от всички.

В кои две други сгради е взето решението за избиране на основния прокурор, както твърди Цацаров, и в този момент в същите тези здания ли е взето решението за възможното му премахване?

- Не мога да предсказвам, тези въпроси имат други получатели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР