Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява Доклада на Европейската

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява Доклада на Европейската
Коментари Харесай

Прокуратурата: Докладът на ЕК за върховенството на закона е реалистичен

Ръководството на Прокуратурата на Република България прави оценка Доклада на Европейската комисия по отношение на върховенството на закона за 2021 година като реален.

Комисията показа през днешния ден втория отчет за върховенството на закона в държавите-членки на Европейския съюз.

В изказването на българската прокуратурата се споделя още:

" Дадената от Европейска комисия позитивна оценка за съществуването на „ засилената активност по следствие “ е удовлетворяваща. Тя удостоверява приноса на Специализираната и на Апелативната профилирана прокуратура за увеличение на делата по повод противодействието на корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност. Като позитивна се приема и оценката за постигнатия прогрес по отношение на финансовото и кадрово застраховане на профилираното правораздаване.

Положителен е и фактът, че за втора поредна година Комисията не показва отчет по Механизма за съдействие и инспекция. Това е показателно за неотменимостта на постигнатия прогрес от Република България в региона на промяната на правораздаването и противодействието на проведената престъпност и корупцията.

Същевременно, като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената от Европейска комисия позиция, че „ окончателните присъди по нашумели каузи остават ниски и в това отношение остава да бъде основана постоянна процедура от дефинитивни присъди “.

Многократно българската прокуратура е споделяла експертни мнения за нуждата от законодателни промени, които биха лимитирали тежкия педантизъм в наказателния развой у нас, както и за потребността от актуализиране съгласно новите действителности на наказателното законодателство.

Напълно споделяме рекомендацията на Европейска комисия за въвеждането на експлицитна уредба на активността по лобиране и чакаме, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт.

Убедени сме, че само градивното взаимоотношение сред всички виновни институции може да обезпечи нужния консенсус за отговаряне на рекомендациите в Доклада на Европейска комисия по отношение на върховенството на закона за 2021 година

Прокуратурата и отсега нататък ще продължи да дава своя принос за промяната в правосъдната система, като в същото време ще отстоява независимостта й като най-голямата гаранция за господство на правото в Република България. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР